Friday, December 30, 2005

Engineers

Engineering has been called the "invisible profession" or the "stealth profession" because most people have no clue what engineers do. This is unfortunate, because everything in society is linked to engineering.

Theodore Von Karman, an aerospace engineer, put it nicely when he said, "Scientists discover the world that exists; engineers create the world that never was."

The word "create" has been used several times here in reference to engineering. Engineers as a group are probably the most creative people. They synthesize, solve problems, and innovate...all big words meaning that they make new things and make old things better. People in the arts are creative too; but their creativity deals with thoughts or emotions. Engineering creativity is directed at things.

Discover Engineering

Thursday, December 29, 2005

Work Locally + Think Globally = Wave of hidayah!

Rendahkan diri. Kita akan ditinggikan.Tinggikan diri. Kita akan direndahkan.Itulah martabat seorang insan.Yang terhasil daripada nutfah.Sepanjang hidupnya ke hulu ke hilir mengangkut najis, hari-hari.Matinya pula sekujur bangkai yang menyusahkan orang untuk diuruskan...

Aku.Kau.Dia.Mereka.Kita.Sama.

Oleh itu, sentiasa "Awak lebih baik daripada saya." Diam.Fikir.Buat kerja. Cakap banyak,amal kurang = makhluk hampehh. Cakap banyak, takde ilmu = makhluk kau-sengaja-cari-nahas.

No condemnation.No comparison. No competition.Just do it.


p/s Oitt Aben, ko ni asyik slack jerr. Orang semua dah bangun buat kerja. Kau bangun tapi tidur balik. Hampehh.

Wednesday, December 21, 2005

Kursus Penghayatan Rohani

Malacca Tropical Farm. Itulah nama tempat budak-budak itu belajar sembelih ayam dan tengok video rakyat Palestin 'disembelih' pengganas Zionis. Semoga insaf hendaknya, ada yang menangis-menangis khabarnya. Semoga menangis itu berkekalan sampai bila-bila - menangis untuk ummat.

Aku dulu bila pergi ke kem-kem cukup bengkek dengan fasilitator yg lepak-lepak kat tempat lain waktu slot pengisian yang disampaikan penceramah jemputan. Cukup-cukup bengkek. Dalam hati aku berazam, esok kalau aku jadi fasi aku pun nak buat macam diorang. Haha. Rasa-rasa aku buat tak? Kebanyakan fasi adalah bebudak batch 02. Aku,Aizam,Daus,Poksu,Yus,Shah yang musliminnya. Muslimatnya - aku ingat 2 srikandi yang berjaga di dapur tatkala fasi lelaki terbongkang dalam surau keletihan. Dyqq dgn Zurin. Aizam mengeluh, katanya ketiadaan Abg Bario merencatkan sedikit disiplin dapur. Aizam tak sampai hati menolak kalau peserta datang minta kicap. Kata Aizam, kalau Abg Bario ada jangan harap peserta nak masuk dapur.

Aku antara jemaah yg terbongkang secara sopan di dalam surau itu. Sebab apa, sebab malam itu sidang fasi tidak tidur menganjurkan kembara ibadah. Peserta dikejutkan secara berseorangan dan disuruh pergi ke check-point tertentu,ikut arahan yang ada. Kalau ada arahan solat tahajjud, maka bertahajjudlah dia dalam kegelapan malam di celah pokok. Check point aku adalah membaca zikir munajat dan Asma Al Husna. Aku dan Yus adalah dua orang fasi yg bertimbang rasa. Kami bawa dua lingkaran ubat nyamuk. Satu untuk kami menunggu, satu untuk peserta. Malangnya kepada peserta-peserta itu, kak shima datang dan terpaksalah aku dan Yus mempelawa kak shima amik satu ubat nyamuk untuk kesejahteraannya. Fasi kena tunggu di satu-satu check point dlm waktu yang lama, peserta datang sekejap saja lepas tu boleh gerak ke tempat lain. Jadi wajarlah kami berikan ubat nyamuk peserta itu kepada kak shima. Itu pun kak shima boleh selamba balik ke KL tanpa membelanja kami terlebih dahulu :D

Macam-macam kerenah peserta yang kalau dengar Blankurt- si tukang kejut peserta itu bercerita, mesti aku ketawa. Ada yang sesat ntah sampai mana, mujur ada fasi muslimat yg nampak peserta itu berjalan dengan penuh confident walaupun diberitahu bukan itu jalannya. Terpaksalah beberapa org dikeluarkan utk melakukan gerakan mencari peserta yang sesat itu.

"Awak nak bawak saya ke mana ni. Jangan main-main. Taknaklah"

Ayat seorang peserta selepas dikejutkan daripada tidur, menyangkakan Blankurt makhluk halus yang cuba menculiknya.

Apa yang aku dapat menjadi fasilitator di KUPAROH ini? Zahiriahnya aku dapat tengok muka-muka not wanted yang tiba-tiba menjadi figure semasa pertandingan nasyid antara biro pada malam keduanya. Lagi, aku dapat tengok muka kesian peserta yang exhausted mcm nak mati tapi adatlah tu. Antara feedback daripada fasi lain yang aku dapat, KUPAROH ini yang paling manja pernah dianjurkan. Sebenarnya aku sangat teruja untuk melihat tuan amir, Poksu menyanyi masa pertandingan nasyid itu. Tapi Poksu pegi mana entah.

Conclusion - kalau ada junior-junior yang terbaca blog aku nih (sorry terperasan), aku nak mintak maaf sekiranya ada ketidakpuasan hati dalam diri kalian. Jazakallah kpd alumni yang sudi hadir - Abg Cord isteri dan afiq, Abg Mus dan adiknya, Abg Hadrami dan isteri, Abg Hazimin@ Gmon, Abg Pzan, Abg Sheeril, Kak Shima dan Kak Sab. Ada yang tertinggal kerr? Kalau ada mintak maaf bebanyak. Juga kepada wakil-wakil SRC dan UPG - Zurin,Fairuz,Syamil dan Fahmi.

Tangga Al-Irsyad, penglipur lara bisu.

Tangga di Al-Irsyad menceritakan segala-galanya tentang perilaku dan kualiti pelajar muslim di MMU. Saya membayangkan tangga Al-Irsyad itu seperti dulu, makmur dan berseri. Aizam, Daus dan Poksu menjadi saksi. Dan aku adalah saksi ke-4, batch 02, yang menyaksikan peristiwa malam tadi. Dalam perjalanan pulang, basah lidah kami memperkatakan tentang kebangkitan sebuah batch itu, yang pada aku bakal menggantikan atau mungkin lebih baik daripada batch 00 yg cukup aku kagum sehingga boleh memberi 'tabik hormat'. Berusahalah batch 05!!! kita lakar sejarah di kaki bukit beruang bersama-sama, InsyaAllah.

Friday, December 16, 2005

Snow White

Aben : Ever think of feeding the birds?

Sujay : Well, if it a pigeon, nothing extraordinary with that.

Aben : I don't think it is a pigeon. A friend of mine, used to feed the birds.

Aben : Kind of folks story. Sometimes a raccoon will join in and bring his family.

Sujay : Your friend, she really is a snow white, isn't she.

Aben : Yes, she is. (his voice is hardly heard,while throwing out his sight to nowhere)

Wednesday, December 14, 2005

Kaizan...hait!!

"Kaizan" is a Japanese's term which lead to the meaning of - continuous improvement, says Dr. Khaled. They have been using this and that's why Japanese is the # 1 in automobile industry, says he again during his last lecture of the trimester. So, as a student, you should bear in mind - "kaizan"!

Taken from Compound Thinking

"At Toyota they have been doing the same thing for decades. The Lean Manufacturing world calls it a "Kaizan event," and it is a key element of the process which Toyota have used to build cars faster, cheaper, and better every year. They gather together a team and ask them to spend a day working to come up with improvements, and then go out on the floor and implement them."

"At Toyota Kaizan is not just an event, but a continuous process of improvement, but the event is a key to developing a culture where continuous improvement is just part of the routine."


p/s credit goes to Putra.

Tuesday, December 06, 2005

Sebaik-baik tempat mengadu.

Atas nama manusia. Kita sering memandang sepi setiap apa yang kita ada. Kita sering memandang sebelah mata benda yang kita ada. Kita, Aku. Seolah-olah pengajaran untuk menghargai setiap pemberian itu adalah kita perlu kehilangannya dahulu. Sesudah itu, barulah kita sedar, terfikir dan terjaga daripada mimpi yang panjang. Masa itu nasi sudah menjadi bubur, hatta diletakkan kicap dan ikan bilis sekalipun, nasi tetap menjadi bubur. Sedap atau tidak dimakan itu soal kedua. Soalnya nasi sudah menjadi bubur. Nokhtah.

Melihat perkara ini, untuk kembali mendapatkan kekuatan diri yang hilang, untuk mengembalikan pertimbangan akal yang wajar, untuk memujuk hati yang semakin lara dan bebal, ingatlah bahawa setiap sesuatu dalam hidup kita ini adalah dalam perancangan Allah. Percaturan Allah. Kita hanya mampu merancang. Apa yang baik itu daripada Allah. Mana yang buruk itu asbab kelemahan diri kita. Hakikatnya. Hakikatnya, kedua-duanya daripada Allah.

Bangun malam, bersendirian, bersunyian. Di kala suasana yang tenang dan damai. Di kala yang terdengar hanya cengkerik bersahutan, putaran kipas yg berseorangan dan degupan jantung yang bertingkah. Solatlah, persembahkan diri di hadapan Rabbul Jalil, bentangkan segala masalah di hadapanNya. Mengadulah. Menangislah. Kerana Dialah sebaik-baik tempat mengadu dan bergantung harap. Dialah.

"Sesungguhnya manusia diciptakan bertabiat resah gelisah. Dan apabila dia ditimpa kesusahan dia berkeluh kesah dan apabila dia mendapat kebaikan dia amat kedekut. Kecuali orang yang mengerjakan solah, yang mereka itu tetap mengerjakan solahnya." (Al-Ma'arij: 19-23)

"Dan pohonlah pertolongan (kepada Allah S.W.T) dengan sabar dan solah; Dan sesungguhnya solah amatlah berat, kecuali bagi orang yang kusyuk." (al-Baqarah: 45)

"(Engkaukah yang lebih baik) atau orang yang taat mengerjakan ibadat pada waktu malam dengan sujud dan berdiri sambil takutkan(azab) hari akhirat serta mengharapkan rahmat Tuhan mereka? Katakanlah (kepadanya): Adakah sama orang yang mengetahui dengan orang yang tidak mengetahui? Sesungguhnya orang yang dapat mengambil pelajaran dan peringatan hanyalah orang yang berakal sempurna." (az-Zumar: 9)

"

Sunday, December 04, 2005

Kempen berbudi bahasa.

Kempen berbudi bahasa bukan sahaja ada di negara kita, tetapi juga sedang dipraktikkan dalam pembangunan perisian komputer. Apabila anda hendak compile kernel Linux dalam ubuntu, msg yang akan terpapar adalah -:

“By default, I assume you know what you are doing, and I
apologize for being so annoying. Should I abort[Ny]?”

p/s saya rasa tidak mampu untuk berbudi bahasa lagi apabila menelefon streamyx support nnt, setelah 'berbahasa' tanpa melengahkan pembayaran bil, mereka pula tidak tahu untuk 'berbudi' dengan memberikan perkhidmatan terbaik. Dan saya semakin tertekan apabila melihat iklan broadband di tv melaung-laungkan 'berubahlah'...siapa yg perlu berubah agaknya yerr?

Friday, December 02, 2005

Sembang kambin

Kalau Kak Jah asyik tulis dan save as draft. Aku pulak asyik tulis, panjang-panjang, kemudian delete. Satu perangai yang
amatlah tidak elok pekerjaannya.

Kehidupan sebagai pelajar baru amatlah mencabar. Amatlah aku tidak tahu bagaimanakah harus dihalusi dan dipermainkan rentak
tari. Takut-takut langkah tersumbang. Sangat mengharapkan anda semua dapat doakan saya.



Dialog 3 Abdul.

Abdul Wahub : Tuan-tuan semua. Hari ini saya ingin memberi zakat. Sekiranya tuan-tuan suka barang di dalam kedai ini, boleh ambil.

Orang Ramai : Yeeeeehhhhhhh!!!!!!! Yeeeeeeehhhhhhhh!!!!!!!!!

Sadiq Segaragar : Eh? Apa tu?

Tuan Penasihat : Entah! Mari kita lihat!

Orang Ramai : Yeeeeehhhhhhh!!!!!!! Yeeeeeeehhhhhhhh!!!!!!!!!

Sadiq Segaragar : Ehh? Apa ni? Apa yang kamu buat? Kamu ingat ini kedai bapak engkau?

Orang Ramai : Tanya Abdul Wahub!

Sadiq Segaragar : Abdul Wahub! Apa yang kau buat ni?

Abdul Wahub : Saya memberi zakat.

Sadiq Segaragar : Orang beri zakat harta kau! Bukan harta aku!!!

Abdul Wahub : Bapak marah?

Sadiq Segaragar : Ehh!! Tidak! Ambillah! Ambil! Ambil! IIIIhhhhhhh!!!

Orang Ramai : Yeeeeehhhhhhh!!!!!!! Yeeeeeeehhhhhhhh!!!!!!!!!

Sunday, November 27, 2005

Esok masih ada mentari. InsyaAllah

Sepanjang minggu lepas aku berada dalam 'down state'. Dihenyak pemikiran dan perasaan. Kalau difikir sebab dan musababnya, dianalisa dengan fikiran dan hati yang bersih, tidaklah teruk sangat keadaan itu. Tetapi saya masih mahu fikirkan yang teruk-teruk. Seolah-olah tiada lagi sinar untuk hari esok. Macam esok matahari merajuk untuk naik lagi. Macam esok udara yang seperti hari ini habis disedut oleh makhluk bumi. Tiada lagi esok untuk Aku.

Tanpa kekuatan daripada Allah, pasti saya yang serba lemah ini seperti lempeng dilenyek lori bertayar 18. Saya bersyukur kepada Allah kerana diberi kawan-kawan. Bobo, Aidiff, Epin, Bebudak DD2, tokei restoran TM, Poksu, Shahrul, Adi juga tidak ketinggalan staff PO dan tuan P. Semua yang menjayakan pertukaran major saya, sekaligus menidakkan status saya sebagai pelajar di tanah gersang berteknologi tinggi dan melayakkan saya untuk kembali menjadi pecinta setia di bumi kehilangan sultan ini. Jazakallahu khairan kathira.

Melakaa...aku cabar ko!!!

p/s - Tanpa izin Allah, jangankan ke langit ke-7, sezarah rasa pun tidak bisa! Alhamdulillahi rabbil 'alamin.

Ilalliqa'

Monday, November 21, 2005

K-Drama

Drama Korea ada kelainan pada aku. Walaupun biasanya cerita cinta, tetapi hampir kesemuanya menceritakan watak utama yang tekun belajar dan berjaya. Phoenix adalah drama terbaru yang bakal menyedut bandwidth streamyx daripada budak-budak rumah aku ni.Habislah. Habislah. Phoenix lah pulak.

Hero dalam drama Phoenix adalah seorang yg miskin, anak yatim piatu dan juga seorang abang yg kematian adik. Semua ahli keluarganya mati dalam kemalangan. Dia seorang saja yang terselamat.Si watak utama ini adalah pelajar electrical engineering (siap tunjuk buku DSP tuh) yang pintar, a prodigy. Bekerja sebagai atendan pam minyak sambil belajar.

Aku bukan nak promote drama ni. Tapi moral yang terselindung dalam setiap drama Korea. Rajin berusaha tangga kejayaan. Pepatah ni dah lama orang di Tanah Melayu pakai.

Cuma drama-drama keluaran negara yg terkenal dgn kain sutera dan tae kwon do itu, jalan cerita panjang sangat. Kalau boleh hero potong kuku pun depa nak tunjuk jugak. Tp bagi aku, di sebalik setiap shot itu ada msg yg pengarah nk sampaikan. Nampak remeh, tp membantu dalam pembangunan watak dan keseluruhan jalan cerita. Sangat membantu. Itulah kekuatan k-drama pada aku. Selain itu, OSTnya. Tidak susah untuk menyukai OST k-drama walaupun baru pertama kali mendengar. Sekali dengar, pasti nak lagi.

Muka hero mcm muka Pak Mat, bekas 'musuh ketat' aku kat sekolah dulu. Baru nak feel romantika hero dan heroin sekali keluar Pak Mat pulakk. Arghh - spoiled!

p/s Ini cerita betul. Walaupun agak basi dan aku lambat letak kt blog, tp ini cerita betul. Song Yoo-geun, 8, wants to build flying cars, defying Newton's law of gravity, and the physics genius which has made him Korea's youngest university student may very well drive him to that dream.

Thursday, November 17, 2005

Senggang raya

Lama tidak menaip. Semakin lama tidak menulis (baca; menaip) semakin malas nak bermula semula. Lama-lama blog ini menjadi rumah tumpangan utk labah-labah. Macam rumah yang lama ditinggalkan orang.Berdebu.Kelam.Bersawang.

Wahai cik blog. Aku kini telah kembali ke tempat yang aku sendiri tidak pernah meletakkan harapan untuk berada di sini. Sungguh sekali-kali aku tidak menyangka akan menjadi penghuni,penunggu dan pecinta setia di bumi yang hilang kesultanannya ini. Namun perancangan Allah itu adalah sebaik-baik dan sepasti-pastinya. Dan setiap perancangan Allah itu ada hikmah yang tersembunyi, yang mana hati dan akal aku yang buta ini tidak dapat meneka. Ada.Tetap ada.

Wahai cik blog. Suka aku khabarkan kepada engkau, masa yang aku luangkan selama lebih kurang sebulan di tempat jatuh bangun, berkubang dan bertatih cukup indah sekali. Sehinggakan tiba-tiba aku menjadi orang yg banyak idea untuk merapu yang bukan-bukan apabila tiba masa untuk pulang ke Melaka. Itu tandanya daripada segi emosi dan biologinya sistem seorang aku tidak seimbang, mengalami gangguan sementara yang agak drastik. Bukan sebab aku seronok. Tidak.Tidak. Apa yang seronoknya.

Wahai cik blog. Kau tahu, ada suatu malam aku dan kawan-kawan buat perhimpunan tidak rasmi. Bukan budak-budak lain, satu sekolah jugak. Lebih kurang 10 orang mengelilingi meja kecil itu. Meja yang hanya cukup memuatkan segelas seorang. Nanti aku ingat namanya - Faisal,Apat,Mat Duan, Safwan,Naim,Is,Mat,Aki,Aku. Ada satu malam yg sempat jumpa dgn Lut, ganti balik buku dia - Why Men don't listen and Women can't read maps - yang telah cair gamnya dulu.

My dear blog, there's one night when Anhar, Topik, Naim, Is and I went to Pantai Merdeka for a cup of coffee. Escape from the hectic town of SP (kununnya...hehe). Across the clear dark sky, tangled with bright and inspiring stars. We were cruising through the night with Is's V6. Together with Engelbert Humperdink's masterpiece and other evergreen songs were played along the way. Triggering the memories of the good old days. How fascinating it was, dear.

No question, sir!

"Any questions?"
...........
"Any questions?"
.........

"Nooo!"

Jawab pelajar-pelajar seramai 180 orang itu dalam hati. Sambil mengharapkan si lecturer dapat membaca bahasa hati mereka. Malangnya tukang bersyarah itu tidak pandai membaca bahasa hati rakyat Malaysia yang muhibbah ini. Mungkin sebab dia berasal daripada timur tengah. Maka dia terus bertanya, sambil mengharap komunikasi berlaku dua hala.

"No questions?...operation management is a discussion subject you know."

Dia hanya geleng kepala. Dia tak tahu bahawa rakyat Malaysia tidak mahu tunjuk pandai dalam kelas. Tunggulah xm nanti. Kami akan tunjukkan betapa geniusnya kami. Begitulah kot pemikiran rakyat Malaysia.

p/s Komentar sosial aku. Banyak yg bersangka buruk ni. Aku pun lebih kurang sama jugak. Maaf.

Wednesday, October 26, 2005

Warkah Ramadhan untuk saya.

Sebulan lebih saya tidak mengemaskini blog ini. Esok 27 hb Oktober 2005 genaplah blog ini berusia 1 tahun. Kalau budak yang berumur 1 tahun dah boleh berjalan, blog saya masih baru belajar meniarap, itu pun tak tertiarap-tiarap lagi. Selamat Ulangtahun yang pertama kepada blog Aben! Sempena dengan itu – sila berikan tunjuk ajar. Saya masih mentah, tidak masak dengan dunia blog ini. Kalau ada yang sudi mengajar saya juga sudi belajar. Terlupa, jika ada apa-apa kesalahan sepanjang setahun blog ini menghuni ruang maya saya memohon kemaafan yang tidak terhingga.

Sekarang dah masuk 10 hari terakhir Ramadhan. InsyaAllah ada satu malam yang nilainya lebih baik daripada 1000 bulan bersamaan 83 tahun 4 bulan. Lailatulqadar. Bolehlah kita ‘iktikaf kat masjid. Ambil suasana. Kalau malas-malas nak beribadat pun bila dah tengok orang lain solat, baca Quran, zikir maka secara tidak langsung memberikan kita motivasi untuk melakukan benda yang sama.

Kita ini hanyalah hamba Allah. Status hamba ini sememangnya untuk memperhambakan diri kepada tuannya, tidak ada gaji,upah mahupun ganjaran. Namun dalam pada itu, Allah masih beri pelbagai jenis nikmat kepada hambaNya malah Allah janjikan balasan syurga kepada mereka yang beriman. Alhamdulillah, Allah letakkan kita dalam bulan yang mulia ini untuk kita rebut peluang yang ada. Amalan sunat digandakan seperti amalan fardhu. Amalan fardhu digandakan sebanyak 70 kali. Jomlah kita pakat-pakat rebut, jangan berlagak dengan Allah (saya menulis untuk saya). Demi dunia yang sementara, kehidupan 60 70 tahun ini kita bergolok bergadai. Apatah lagi demi kehidupan yang kekal abadi di sana nanti.

Ada dikalangan orang di sekeliling kita pada Ramadhan tahun lepas tidak dapat bersama-sama lagi pada tahun ini kerana telah dijemput Allah. Kita pun tak pasti bila pula masa kita, mungkinkah ini Ramadhan terakhir?

Thursday, September 22, 2005

La Tahzan - Yang Lalu biar berlalu.

Tajuk Buku: La Tahzan (Jangan Bersedih)
Penerbit: Qisthi Press, 2004
Penulis: Dr. 'Aidh al-Qarni
Rujukan: Klub Cinta Buku

Yang Lalu Biar Berlalu.

Mengingat dan mengenang masa lalu, kemudian bersedih atas nestapa dan kegagalan di dalamnya merupakan tindakan bodoh dan gila. Itu, sama artinya dengan membunuh semangat, memupuskan tekad dan mengubur masa depan yang belum terjadi.

Bagi orang yang berpikir, berkas-berkas masa lalu akan dilipat dan tak pernah dilihat kembali. Cukup ditutup rapat-rapat, lalu disimpan dalam ruang penglupaan, diikat dengan tali yang kuat dalam penjara pengacuhan selamanya, atau diletakkan di dalam ruang gelap yang tak tertembus cahaya. Yang demikian, karena masa lalu telah berlalu dan habis. Kesedihan tak akan mampu mengembalikannya lagi, keresahan tak akan sanggup memperbaikinya kembali, kegundahan tidak akan mampu merubahnya menjadi terang, dan kegalauan tidak akan dapat menghidupkannya kembali, karena ia memang sudah tidak ada.

Jangan pernah hidup dalam mimpi buruk masa lalu, atau di bawah payung gelap masa silam; selamatkan diri Anda dari bayangan masa lampau! Adakah anda ingin mengembalikan air sungai ke hulu, matahari ketempatnya terbit, seorok bayi ke perut ibunya, air susu ke payudara sang ibu, dan air mata kepelopak mata? Ingat; keterikatan anda dengan masa lalu, keresahan anda atas apa yang telah terjadi padanya, keterbakaran emosi jiwa anda oleh api panasnya, dan kedekatan jiwa anda pada pintunya, adalah kondisi yang sangat naif, ironis, memprihatinkan, dan sekaligus menakutkan.

Membaca kembali lembaran masa lalu hanya akan memupuskan masa depan, mengendurkan semangat, dan menyia-nyiakan waktu yang demikian sangat berharga. Dalam Al-Qur'an, setiap kali usai menerangkan kondisi suatu kaum dan apa saja yang telah mereka lakukan. Allah selalu mengatakan, "Itu adalah umat yang lalu". Begitulah; ketika suatu perkara habis, maka selesai pula urusannya. Dan tak ada gunanya mengurai kembali bangkai zaman dan memutar kembali roda sejarah.

Orang yang berusaha kembali ke masa lalu, adalah tak ubahnya orang yang menumbuk tepung, atau orang yang menggergaji serbuk kayu........

p/s - Antara buku dalam wish list pada cuti trimester nanti.

Saturday, September 17, 2005

Idot dan kedai pakcik Somalia

Dalam kepekatan malam yang tak berapa nak pekat, perlahan aku menyusun langkah keluar daripada surau. Perut yang minta diisi sejak petang tadi semakin menjadi-jadi racaunya sehingga terbayang-bayang keenakkan Sweet Sour Chicken di Restoran TM. Dalam hati, aku nekad, apa nak jadi, jadilah. Malam ini, sweet sour chicken!
Baru beberapa langkah, bertembung dengan Idot yg bermotosikal.

"Dah makan?"
"Belum. Nak pegi makan lah ni."
"Sorang?"
"Ha'aa"
"Jom ikut kitorang, saya dgn Hisham. Ada tempat best baru bukak. Promotion. Free."

"Aaa? free?"

Vrooom! Aku berlalu membonceng motorsikal Idot. Makan free malam nih. Hahaha.
Rupanya kedai makan saudara kita dari Somalia. Menu, ala-ala makanan Arab sikit. Selesai pilih makanan (self-service). Tiba-tiba tokey kedai tu mula mengira harga.

"This one RM4...and the rest three and a half."

Kami terpinga-pinga. Idot bertambah-tambah pinganya.

"Semalam aku makan free. Aku ingat hari ni pun promotion lagi."

Idottt!!!

Tuesday, September 13, 2005

Hanya kita berdua

Jarang aku keluar untuk menikmati laut dan angin apabila berada dalam perut feri. Feri yang menghubungkan Seberang Perai dan Pearl of the Orient. Bukan Feri Muar dan Batu Pahat yang dah tutup tu. Mahupun fairy 'hantu' seperti dalam cerita Laksamana Do Re Mi.Tapi apabila berseorangan, aku gagahkan juga keluar, berdiri di hadapan mulut Feri yang ternganga luas tidak pernah tutup itu. Angin bertiup, memukul aku dengan senang sekali dan aku juga senang menerima pukulan angin itu.
Image hosted by Photobucket.com
Melihat feri membelah laut yang jernih kehijauan, sesekali ternampak obor-obor dan ikan menjengulkan renangannya di permukaan dan dengan pantas menyusup kembali ke dasar.
Aku lihat di hadapan, di bawah feri, air laut yang diredah feri pecah menjadi ombak putih kecil. Ombak itu berlumba-lumba, laju. Seperti aku dengar ombak-ombak itu berkata antara satu sama lain.

"Oii tengok ni, aku lagi laju daripada engkau!"

"Heheh...maaflah kawan, tengok kuak renang yang baru aku cipta ini...lebih canggih dan laju!"

"Jangan gaduh...jangan gaduh, yang menangnya tetap aku!"

Heheh.Riang-ria sungguh mereka berlumba-lumba sambil mengiring feri ini. Saat ini imbasan memori kembali mengulang tayang di fikiran.

Waktu kecil, Atuk yang aku panggil Wan selalu bawak aku pergi memancing di sungai menggunakan perahu. Kami pergi memancing berdua. Just the two of us. Kadang-kadang Wan menggunakan enjin 'ekor biawak' dan satu lagi jenis enjin yang aku sendiri lupa nama samaran mahupun saitifiknya. Wan belikan aku joran kecil yang sesuai untuk budak-budak. Wan gunakan joran profesional. Dengan joran budak-budak itu, aku hanya labuhkan mata kail dan batu ladung di sebelah perahu. Wan pulak, akan campak jauh-jauh mata kail dan umpannya. Macam orang-orang pro jugak.

Sesekali bot ikan bilis yang besar akan melalui sungai itu, menghasilkan alunan air yang tinggi. Bisa membuatkan perahu kecil kami terolang-aling dilambung gelombang air. Ini adalah antara saat-saat yang menggerunkan bagi aku. Tapi Wan rileks jerr. Siap buaikan lagi perahu untuk takut dan gelakkan aku. Dan setiap kali seperti ini jugak, aku berjanji dengan diri sendiri tak mahu ikut Wan datang memancing lagi.
Sesekali kami akan makan nasi lemak yang dibawa sebagai bekalan. Nasi lemak itu tidaklah sedap sangat. Tetapi dengan keletihan, lapar dan gembira saat-saat dengan Wan, nasi lemak itu rasa luar biasa sedapnya. Al-Fatihah utk Wan yang kembali menemui Ilahi pada tahun 1993.

Dulu, di pelabuhan Pulau Mutiara itu kerap dilakukan pameran kapal-kapal perang daripada negara-negara lain. US,Perancis, Jerman etc. Kapal-kapal ini akan berlabuh di tengah laut, jauh antara satu sama lain. Untuk melawat, pelawat terpaksa menaiki feri dan feri ini akan bawa pengunjung pusing-pusing di tengah laut untuk melihat kapal-kapal perang tadi. Papa cukup suka bawa aku ke tempat-tempat macam ini.Tempat-tempat yang dapat membuka otak kecil aku.Just the two of us. Papa kata, feri yang kami naiki itu tidak sesuai untuk perairan laut dalam. Feri itu hanya sesuai untuk pergi-balik daripada tanah besar ke pulau pinang. Jadi sewaktu melihat kapal-kapal perang
itu, feri menjadi tidak stabil, lemah melawan ombak yang semakin gagah perkasa. Aku dah cemas tahap cipan.

Lama aku berseorangan di hadapan mulut feri. Aku tersenyum seorang mengenangkan cerita dulu-dulu. Sesekali air laut terpercik ke muka bagaikan manik-manik mutiara kecil. Sedar tak sedar, pulau mutiara semakin hampir. Masa untuk kembali masuk dalam kereta. Aku biarkan feri menghampiri tambatan kerana berpatah balik ke kereta ketika feri bergerak laju beerti rambut kau akan jadi kusut masai nanti.

Friday, September 09, 2005

Di sini

Image hosted by Photobucket.com

Di sini segalanya bermula...

Kempen seminggu satu majlis ilmu. Paling kurang.

-Tahun ini kita azam, "Aku pasti dapatkan kau Lailatulqadar"-

Bersemangat sungguh. Pembentangan ilmu di masjid Al-Irsyad MMU, Menyingkap rahsia kesucian bulan Rejab, Syaaban dan Ramadhan; Konflik Antara Bid'ah dan Sunnah. Begitulah lebih kurang tajuknya. Sebelum majlis itu, tajuknya saja sudah membayangkan kepada aku betapa intelektualnya initipadi yang bakal diterjemah dan dikupas nanti. Melibatkan benda-benda bid'ah ni bukan main-main, perkataan bid'ah itu sahaja bisa menggetarkan suasana sensitivi di kalangan rakyat jelata Malaysia yang beragama Islam. Dibentangkan oleh Ust (kapten) Zainal.

Kesimpulannya, mari kita baca cerita di bawah.

[Ust sedang menerangkan perkara-perkara bid'ah dalam sebuah majlis, tiba-tiba seorang anak murid mencelah]

" Ustaz, Atuk saya dulu buat benda ni."

"Mmg atuk awak buat...tapi Rasulullah tak buat"

"Tapi ustaz, mmg atuk saya pernah buat benda ni. Takkan salah kot ustaz."

"Mmg atuk awak buat...tapi Rasulullah tak pernah buat."

"Tapi mmg atuk saya pernah buat...."

"Saya cerita apa yang Rasulullah buat...bukan apa yang atuk awak buat!"

p/s- Perkara ke 3, Ilmu dan Zikir. Usahakan.

Wednesday, September 07, 2005

Aku dan buku...

"Aku malas beli. Download dari internet free."

Itu kata kawan aku semasa kami membelek buku di MPH, SP. Dia maksudkan, boleh pindah turun e-book secara percuma daripada internet walaupun itu kadang-kadang menyalahi undang-undang hakcipta. Aku kata, apabila kita memegang buku, bukan rasa untuk mendapat maklumat itu sahaja yang dikehendaki, tapi kita berada dalam dunia tersendiri apabila memegang kertas bercetak, dicantum tebal dan berkulit kemas itu. Walaupun buku itu berkulit kedut-kedut, namun nilai sentimentalnya masih ada.Kalau mahu, boleh sahaja baca buku sambil baring-baring, sambil duduk di ruang tamu, di dalam bas...di mana sahaja yang difikirkan sesuai.Engkau tahu...pada buku itu ada sebahagian diri kau.

Bukan itu sahaja, bau buku yang baru dibeli daripada kedai itu juga menggamit keghairahan yang tersendiri. Maksud aku, aku suka bau buku baru. Dan bukan itu sahaja, apabila engkau menyusun buku-buku sebelah menyebelah, rapat-rapat, kemas di atas rak buku, dan apabila menjenguk ke dalam bilik sambil menyaksikan pemandangan itu, nyata...nyata itu antara pemandangan yang cukup indah!

p/s Dia mengakui dan menyetujui. Kami fikirkan sepatutnya ada perfume yang berbau 'buku baru', 'kereta baru' , 'barang komputer baru' yang semuanya mempunyai bau tersendiri...bau barang baru!

Monday, September 05, 2005

Hari ini aku....

Hari ini aku berkejaran. Berkejaran utk due date assignment Electrical Machines, berkejaran utk project proposal aku bersama Abg Pejal dan Abg Man, berkejaran untuk borang yang terpaksa diserahkan kepada pihak pengurusan U. Satu-satu terpaksa dihadap. Satu-satu. Akhirnya siap jugak!

Bercakap pasal projek aku bersama senior2 aku tu. Sebenarnya aku sangat teruja. Sebab apa, insyaAllah kalau ada masa aku akan catat di sini. Sekarang masih terlalu awal. Cehh, baik tak payah habaq! hehe.

Kekadang aku terpk, sebab apa nak kena 'report' dalam blog aku berkejaran sana-sini, sebab apa kena report dalam blog aku buat itu ini, sebab apa dan kenapa? Tak boleh kerr letak cerita-cerita yang baik-baik, yang best-best dan bermutu sahaja? Aku bermonolog sendirian, cuba mencari erti sebuah kehidupan, cuba menyingkap makna sebuah catatan...buntu! Puas lagi aku berfikir, meredah semak,onak dan duri otak aku sendiri...akhirnya! akhirnya aku ketemu jawapan...yang paling hampeh pernah aku jumpa dalam sejarah skema pemarkahan menjawab soalan...

-sukati aku lerr, blog aku!-

kuikuikuikui...jgn marah haa. Nnt kena jual. Tp aku sedar, itu adalah jawapan yang kurang matang dan tidak boleh dijadikan sandaran yang cukup kuat untuk orang-orang dan mereka-mereka yang mempunyai semangat enkuiri yang tinggi. Apa boleh buat, setakat ini, itulah daya aku untuk menjawab sekaligus memuaskan hati sendiri. Apa yang baik pandai-pandailah fikir untuk dijadikan teladan, yang tidak baik itu jadikanlah pengajaran...nanti bila doa, jgn lupa doakan untuk aku semoga yang tidak baik itu dpt dihindarkan pada hari muka. Maaf bebanyak ya!

Sunday, September 04, 2005

Belasah Mat Pin

Aku, Faisal, Safwan, Is, Naim dan seorang lagi menunggu kepulangan Mat Pin di simpang jalan rumahnya. Di bawah sinaran
lampu TNB yang kekuningan, kami bangunkan daerah cerita-cerita kusam dan segar. Kami tunggu Mat Pin pulang untuk membelasah dan memberi sedikit sepatah- dua kata nasihat. Belasah dulu baru nasihat. Kami nak ceramah dia. Tp kami rasa dia tahu kehadiran kami, jadi dia awal-awal lagi telah melarikan diri. Mungkin malam ini dia tidur dalam kereta.

"Apa la...nak jumpa kawan pun macam nak belasah orang"

"Dia tau kita mai nak cari dia ni"

"Satgi, dia balik, nak bukak pagar...kita pi cekak dia...sumbat dalam longkang"


Itu cerita satu malam, ada bermalam-malam lagi punya cerita yang best2 sepanjang aku menghabiskan seminggu di rumah. Tp yang tak bestnya, bila kita terpaksa balik ke kampus seorang dan kawan-kawan masih ada di rumah.

Kelas di hujung minggu + cikgu hampeh = jom tido

Aku kuat memegang kata-kata - The best way to learn is to teach - . Ya, lagi banyak kita ulang-ulang benda yang sama, lagi banyak kita berkongsi dengan orang, lagi banyak kita berhadapan dengan pelbagai soalan, lagi kejap benda itu duduk dalam otak kita, kuat dan utuh. Dengan mengajar juga kita boleh belajar. Bukan semua lecturer tahu semua benda, ada sesetengahnya pelajar lebih arif tentang sesuatu topik daripada pensyarah...kenapa,tidak percaya? Kita semua belajar.

Orang mengantuk atau tidak (lumrah aktiviti dalam kelas), itu soal kedua. Sekarang aku faham apa rasa cikgu-cikgu, tenaga pengajar di seluruh pelusuk dunia. Nasib baik aku tidak berhadapan dengan pelajar-pelajar yang berotak tidak betul. Nasib baik aku berhadapan dengan pelajar-pelajar yang baik semuanya. Dan nasib tak baik pula kepada 'pelajar-pelajar'itu untuk mendapat 'cikgu' macam aku. Sekarang jugak aku faham kenapa lecturer suka kelas yang ada komunikasi dua hala. Bukankah ini semua tarbiyah daripada Allah S.W.T ? . Dan saya, menerima dengan tangan terbuka sebarang kritikan dan kutukan. Sila hantar e-mail kalau tak puas hati. Jangan buat misscall sudah. Saya tidak paham bahasa isyarat telefon. :)

"A picture describe a thousand words and a word describe a million pictures" - Aben

Kiamat sudah dekat

Apabila kita duduk merenung bintang di langit pada malam yang sunyi dan tenang...juga apabila melihat awan di langit siang bersama burung berterbangan, terdetik rasa hati, indahnya kehidupan ini kan. Apabila kita duduk minum-minum bersama rakan, bergelak ketawa, berbicara soal kehidupan dan masa depan, terdetik rasa hati, indahnya kehidupan ini. Apabila kita berkumpul bersama sanak saudara yang dekat dan jauh,ramai-ramai, terdetik rasa hati, indahnya kehidupan ini...

Disajikan dengan perkara yang indah-indah di depan mata. Belum lagi merasai keadaan yang merengut dan mencengkam setiap urat nadi, menyentap perasaan, menguji ketabahan dan semangat, kudrat diperah hingga titisan larat terakhir.

Aku terfikir, bilakah masanya akan sampai kepada aku, kepada kita keadaan itu. Bersenang-senang dahulu, kini dan entah sampai bila. Adakah ini kurniaan atau imtihan.

Jika mahu diceritakan kesaktian hati-hati dan semangat Rasulullah dan sahabat r.a, sememangnya aku tidak punya upaya utk berbuat begitu.

Tetapi mereka-meraka ini, sekumpulan manusia yang Allah sukakan mereka, terus...terus berjuang. Makian tidak dibalas kutukan. Kejahatan tidak dibalas kelaknatan. Ejekan apatah lagi mahu dibalas hinaan.

Sunday, August 21, 2005

Numb3rs

Check out the new television series from CBS. A story about Don Eppes, an FBI agent recruits his brother, Charlie Eppes, a math prodigy and a professor of mathematics at Southern California Technical University to help the Bureau solve perplexing,challenging crimes.

I've seen the first episode. As what I've been thinking, the most vital component in Math,Physic,Engineering and technical science alike are to understand and develop the concept. Calculations and workings come second.

In Episode 1, Charlie got the concept of origin from water sprinkler and derived an equation from it.

Using math to solve crimes.

Saturday, August 20, 2005

Street Soccer

Acara: Sukan Antara Biro IU - Street Soccer
Tarikh: Ahad,14 Ogos 2005.
Tempat: MMU,Tempat letak kereta berhampiran gelanggang tenis.

Image hosted by Photobucket.com
Breakfast dulu untuk mengelakkan teringat makan ketika bermain bola

Image hosted by Photobucket.com
Peserta mendengar taklimat sebelum acara berlangsung. Ada yang blurr..ada yg semangat...ada dok buat lawak...mcm-mcm ada.



Image hosted by Photobucket.com Hamdan : Biro Dakwah dan Tarbiyah...we are the champion!!

Usop : Ni kita tangkap gambar sebelum kalah kerr Abg Hamdan??



Image hosted by Photobucket.com Hamdan : Ni tolak macamni, sampai tangan cecah tanah...sampai bunyi...'krukkk'...adehh

Usop : Ha tu laa...sy ckp dah jangan lebey2...




Image hosted by Photobucket.com Aben : Gentleman, follow my lead!

Sunan : Sejak bila kita lantik dia jadi kapten tatau.

Hamdan : Huh! Semangat! Keeedah...kedah pantang kalah...walau sakit jatuh dan rebahhh...bangun lantas semula gagah..

Poksu : Weh weh...kawe oghe kelate... mu kecek molek sket aa..

Amir : Nak sepak kaki kiri ke kanan...kiri ke kanan...kiri ke kanan...kirilah. err kanan aa...




Image hosted by Photobucket.com Usop: Mana satu bola ni...ahh tidak...aku nampak bola ada dua...eh tiga..ahhh...tidakk..!!

Amir: Mai dah penyakit dia...nak kalah

Friday, August 19, 2005

Simpan hujan?

Melaka memang pandai simpan hujan. Tatkala musim kemarau, lantai simen rumah berbahang, tekak kering, kepala pusing, panas, malam susah nak tidur, tunggu hujan tak jugak turun. Mungkin tarbiyah untuk pelajar-pelajar di sini, sesungguhnya perjuangan mencari secebis ilmu itu lebih bermakna dengan mujahadah yg terpaksa di tempuh. Jika mahu dibandingkan dengan sahabat-sahabat r.a dahulu yang sanggup meredah panas terik padang pasir beratus batu, hanya kerana mahu mempelajari dan memastikan kesahihan sepotong hadith. Apalah sangat dengan musim panas di Melaka. Masuk bilik kuliah berhawa dingin jugak.

Tatkala pelajar-pelajar di sini iri hati, hasad dan dengki dengan rakan-rakan di kampus lain yang diberi cuti kerana jerebu. Kami di kampus Melaka, menyaksikan hujan yang turun hampir setiap hari lantas menghalang jerebu daripada merebak. Secara tidak langsung menghalang pemberian cuti seperti rakan-rakan di kampus lain. Mungkin ini tarbiyah kepada pelajar-pelajar di sini. Belajar jangan main-main. Belajar jangan terkesan dengan suasana, orang cuti kita pun nak cuti jugak. Mungkin.

Melaka memang pandai simpan hujan dan pelajar-pelajar di Melaka sesungguhnya mendapat pentarbiyahan secara langsung walaupun terpaksa makan hati berulam jantung. Hakikatnya semua ini daripada Al-Malik jua. Bersyukurlah.

Tuesday, August 16, 2005

Kita bagaimana?

Dahulu.Suatu ketika seorang perisik 007 kerajaan Parsi telah dihantar untuk melakukan risikan terhadap kekuatan tentera Islam. Ketika sampai dia ternampak seorang pemuda Islam duduk berseorangan dan menangis. Dia menghampiri pemuda tersebut lalu bertanya.

"Kenapakah kamu menangis wahai orang muda?"

"Aku menangis kerana sedih memikirkan aku tidak terpilih untuk berjihad dan syahid di jalan Allah. Aku menangis kerana aku tidak terpilih untuk berperang esok."

Perisik 007 itu pulang lalu mengkhabarkan kepada rajanya.

"Tuanku, lebih baik kita tidak berperang dengan orang Islam, dikhuatiri jika diteruskan juga, takut-takut tidak ada lagi zuriat pewaris orang Parsi"

Beberapa tahun selepas itu, perisik yang sama kembali dan kali ini dia ternampak seorang pemuda yang lain duduk berseorangan dan menangis. Dia menghampiri pemuda tersebut lalu bertanya.

"Kenapakah kamu menangis orang muda?"

"Aku menangis kerana wanita yang berjanji hendak berkahwin denganku kini telah berkahwin dengan orang lain."

Perisik itu kembali kepada rajanya dan berkata.

"Jika Tuanku hendak menyerang orang Islam, maka inilah masanya!"

Diolah, ditaip dan diceritakan semula oleh Aben. Maaf jika keadaan,tmpt dan waktu tidak tepat.

Sunday, August 14, 2005

Japanese Overclocker sets worlds record

Pentium 4 7.1Ghz

Missing the good old days so much. For I am such a sarcastic obsessed to computer, Mom said " Kalau tak score PMR, nak lempaq komputer tu dalam sungai"...tp score kerr tak, aku tau mama takkan buang punya. Hehehe

"Hello"
"Hnss..hnss...hnss..hello, aben!"
"Awat temengah-mengah ni..."
"PC aku jatuh drp atas almari...dumm, mampus!"
"Hang buat apa?"
"Aku nak letak sebelah air-cond...kasi sejuk"

p/s haa tu dia...skrg ni depa suka-suka hati main dgn liquid nitrogen nak bagi sejuk PC. Respekk!!

Thursday, August 11, 2005

Warkah untuk 'Masturah' (Perempuan Yang Terpelihara)

-Daripada Kekasih Kepada Kekasih-


Saya nukilkan warkah ini khas untuk awak,insan bergelar masturah. Bukan selalu saya coretkan. Cuma apabila masa yang terluang datang, cuma apabila hati kecil saya ingatkan awak, cuma apabila saya sedar masih ada yang tersirat yang belum disuratkan.

Awak,
Hari-hari yang berlalu seperti biasa. Sarat dengan muatan tugas. Sarat dengan muatan fikir yang berat. Sarat dengan segalanya. Hanya apabila kita sedar, hidup di dunia ini bukan sekadar untuk berseronok dan berindu-rinduan sahaja. Diri kita ini milik Dia. Masih banyak yang dihutangkan dengan Allah. Masih banyak yang dihutangkan dengan Rasulullah S.A.W. Masih banyak yang terhutang dengan ummat ini. Kita sememangnya insan yang berhutang awak...

Apabila teringatkan betapa beban yang besar sedang kita pikul, kekadang menutup sekejap pintu ingatan terhadap awak. Sekejap sahaja. Kemudian terbuka balik. Bukan saya tidak melihat. Bukan saya tidak kisah.

Jika awak tanya, tidak rindukah saya? Biarlah saya jawab - Kepada Allah saya berdoa semoga kerinduan ini masih mampu saya tanggung. Jika awak tanya tidak kasihkah saya? Biarlah saya katakan - Hanya Allah tempat saya bermohon semoga kasih ini tidak mengatasi kasih kepada Allah dan RasulNya. Sekiranya awak tanya, ikhlaskah saya? Saya akan kata- Tunggulah rombongan keluarga saya ke rumah orang tua awak sebagai jawapan.

Jodoh itu letaknya di tangan Dia.Kepada Allah saya berserah. Sekiranya awak ditakdirkan menjadi suri dalam hidup saya,penawar di kala saya berduka, penyeri di kala saya bergembira, peniup semangat tika saya lemah dalam perjuangan - Saya serahkan awak dalam jagaanNya. Saya percaya siapa lagi yang mampu menjaga awak selain dan sebaik Al Muhaimin. Siapa lagi yang mampu memberikan apa yang awak perlu selain Al Muqit. Siapa lagi yang mampu mencukupkan awak selain Al Hasib.

Awak,
Hari-hari yang mendatang bukan kita penentu cuacanya. Hari-hari yang mendatang bukan kita penentu untung ruginya. Awak, Saya, kita semua adalah peserta-peserta cinta yang mengharapkan kasih Ilahi semata-mata. Secara sedar atau tidak itulah hakikatnya. Kita hanya makhluk yang tidak berdaya apa. Kita hanya hamba yang serba serbi kurangnya. Hanya kepada Al-Mujib saya bergantung harap, semoga mimpi-mimpi saya menjadi nyata. Sekiranya hujan turun di tengah hari, saya yakin ada rahmat disebaliknya. Jika kita tidak ditakdirkan bersama, yakinlah awak,yakinlah dengan seyakin-yakinnya tidak ada yang lain melainkan keyakinan bahawa itu adalah yang terbaik daripadaNya.
Sehingga tiba waktu dan saat itu,tingkatkanlah iman dan taqwa kepada Allah, perbanyakkanlah amal soleh dan jagalah diri awak, masturah.


Yang benar,

...............

Tuesday, July 26, 2005

Resipi katak

sini dan sini

Image hosted by Photobucket.com

(23:40:50) Idz: sweet sour frog
(23:41:03) Idz: masak lemak katak
(23:41:19) Idz: katak masak merah
(23:41:36) Idz: kurma katak
(23:41:46) arifin_imam86: nasik goreng cili padi dgn telur katak
(23:42:10) Idz: katak kering
(23:42:32) arifin_imam86: sate katak
(23:42:40) Idz: burger katak special
(23:42:44) Idz: letak cheese
(23:43:02) Idz: katak masak asam
(23:43:47) arifin_imam86: asam pedas katak
(23:46:26) arifin_imam86: nasik lemak berlauk katak
(23:46:33) arifin_imam86: katak bakar
(23:46:39) arifin_imam86: katak goreng
(23:46:42) Idz: katak tandoori
(23:46:54) arifin_imam86: nasi beriani lauk katak
(23:47:03) Idz: nasi goreng katak
(23:47:25) arifin_imam86: roti canai kuah kari katak
(23:47:39) Idz: kebab katak
(23:47:43) arifin_imam86: katak pekasam
(23:47:48) arifin_imam86: katak masin
(23:48:04) Idz: katak masak tempoyak
(23:49:07) arifin_imam86: cencatak(cencaluk)
(23:49:21) arifin_imam86: berudu(budu)
(23:49:29) arifin_imam86: sweet sour frog
(23:49:31) Idz: rendang katak
(23:49:42) Idz: oii sweet sour frog tu saya dah cup dulu tadi
(23:49:43) arifin_imam86: kari katak
(23:49:50) arifin_imam86: aisehh
(23:50:20) arifin_imam86: katak masak sambal
(23:50:49) arifin_imam86: nasik beriani gam lauk katak
(23:50:59) Idz: katak madu
(23:51:14) arifin_imam86: katak goreng
(23:51:26) arifin_imam86: katak goreng berempah
(23:51:40) arifin_imam86: sate perut katak
(23:51:48) arifin_imam86: sate lidah katak
(23:51:50) Idz: sup tulang katak
(23:52:03) arifin_imam86: sup campur katak
(23:52:05) Idz: eh katak ader tulang kerr
(23:52:16) arifin_imam86: ader ciput jer tulang dier
(23:54:32) arifin_imam86: katak masak cili padi

*Gamabunta daripada anime Naruto. Atas kepala dia itu adalah Jiraiya, pervert-sannin. Tp terer nak mampus! Tetiba aku rasa katak macho

Sunday, July 24, 2005

Ubuntu - Humanity to others

I had difficulties compiling 2.6 kernel in Debian. Dia buat perangai. Never before I had such a mess with kernel compiling. Not with Slackware. The reasons why I want to recompile the kernel are to have ACPI support as well as to gain experience.

Tired of trying. Nearly 3 days I've tried.As a result - my room was left untidy. Hahaha. Ok that is not the fault of the software. Guess 'dist-upgrade' to SID was the biggest mistake.

"Why do u use SID?"
"I want cutting edge packages :D "
"Kalau dapat broken package padan muka la eh"

And there I was. Compiling error at 12c support. Its either Y or M, to disable it, I can't - there's no option for that.

Now, I'm using Ubuntu. Debian-based distribution. I have ACPI support for my laptop, cpu frequency scaling, hibernate option and not to mention beautiful 2.10 gnome :)

Sunday, July 17, 2005

Il Divo

Have u heard of Il Divo. Pop/opera crossover group. I'm listening to their music. Cool. The riff goes between classical and pop. Hear for yourself. Their opera-ish vocals are top notch. All the "AAAA..." and "OOO..." is so melodramatic...hahaha. Some says the music is de-stress tool. Stridz says 'de-stress tool' is listening to Al-Quran.

Head down your browser here to find out some reviews.

From the Label -

"Il Divo are four exceptional young men with formally trained voices who take popular songs, old and new, to another level where the historic rift between pop and classical music is finally healed. The band were formed after a worldwide search which took more than two years. Consisting of an American, Frenchman, Spaniard and a Swiss, Il Divo spent the first half of 2004 in London rehearsing and recording. Some of their songs will be familiar like "Nella Fantasia" (based on Gabriel's Oboe from Ennio Morricone's penned score of The Mission) and a unique and powerful version of Toni Braxton's "Unbreak My Heart". The four principles share the lead throughout, combining to deliver choruses whose awesome power is matched by their tonal delicacy. Passion and restraint they show to be an irresistible aphrodisiac. Reflecting the multi-national character of the group, the songs are not all sung in English but drift between Spanish, English and Italian. However they are worded, all use the emotional Esperanto of love."

p/s my fav - Ti Amero (I Will Love You)

Saturday, July 16, 2005

Saidul Ayyam

2 Majlis berjaya diadakan di Masjid Al-Irsyad tadi. Pertama sebuah majlis fikir atas iman dan amal, disampaikan oleh seorang senior. Selain pelajar Malaysia, pelajar2 daripada Asia Barat dan Asia Selatan juga duduk bersama. Senior tu cakap, kita ini bukan orang Malaysia, bukan orang Yaman, bukan orang Bangladesh mahupun Sri Lanka. Kita ummat Muhammad S.A.W! Kita bertanggungjawab untuk jumpa semua orang di atas muka bumi ini. Ya betul. Bulu roma saya menegak. Semangat! heheh.

Majlis berikutnya dikendalikan oleh pelajar Arab. As-syabab wal iman. Lelaki muda dan iman. Haa, lebih kurang la maknanya tuh. Pada penghujung majlis, diceritakan kisah sahabat. Bilal bin Rabah. Penderitaan sahabat Rasulullah ini di permulaan Islam. Si tukang cerita itu menangis sambil bercerita (kemudian menutup muka, tidak meneruskan lagi). Bagaimana kemanisan iman yg dirasai Bilal apabila memeluk Islam dan untuk tetap dalam akidah yang benar ini walaupun diseksa dengan cukup teruk. Katanya, ujian kita pada zaman sekarang, sikit sangat nak dibandingkan dengan sahabat-sabahat dulu.

We are all male but not all of us are MAN! Sekurang-kurangnya kena cuba untuk meniru kehebatan dan kejayaan para sahabat dulu, baru boleh dikatakan lelaki. Dia kata.

p/s - Malam Jumaat lepas, ada perjumpaan Linux SIG (special interest group) di SE Lab, FIST. Saya pergi. Blankurt dan Shah sekali. Abg Fik pun ada. Dapat kenal orang baru.

Friday, July 08, 2005

Conteng

Hati keras dan kaku. Tangan dan jari pun ikut kaku. Bahasa pun kaku. Sangat-sangat tidak sesuai untuk mencatatkan sesuatu dalam blog. Ada sesuatu bersarang dalam dada. Rimas. Mungkin ada orang menyangka atas atas sebab-sebab tertentu. Tidak. Sungguh tidak. Bukan sebab ITU.

Dua tiga empat lima hari ini...ermm

Saya nak bagitahu, saya baru beli novel baru. Lagi. Selepas beberapa hari selesai membaca 1515. Kali ini hasil karya Hasanudin Md Isa pula. Bertajuk Sentuhan. Penulis ini adalah kegemaran saya dulu. Keghairahan saya dalam membelek dan menghabiskan masa demi novel bermula, berputik dengan hasil tangan penulis ini. Saya belum lagi selesai membaca. InsyaAllah usai nanti, saya akan tulis sinopsis dan komen ringkas tentang novel yang baru dibeli di MPH, JJ Tmn Maluri ini. Terlajak tulis, saya terbeli novel tanpa merancang ini semasa mahu balik ke Melaka daripada KL. Melawat pak long dan mak long sebab sepupu saya memasuki sebuah IPT di Gombak. Duit yang mak long bagi untuk tambang bas dan makan saya beli novel. Sebab saya memang sudah ada peruntukan untuk tujuan makan dan tiket. Jangan beritahu mak long.

p/s- Semalam jadi pemandu gantian ke kampus cyberjaya. Demi muktamar sanawi IU sana. Pergi saya masih bersemangat, balik semangat saya sedikit luntur...lebih-lebih lagi perut yang kenyang. Nak tukar peribahasa. Gendang gendut tali kecapi, kenyang perut susah hati. Kalau dulu, naik bas, pejam mata, buka mata dah sampai melaka. Semalam, kalau saya pejam mata insyaAllah masuk hospital semua isi kereta. Abg Pzan kata pengalaman. Pengalaman.

Thursday, June 30, 2005

Jalan-jalan d KL

Demi kerana ketiadaan kelas, aku berlalu ke KL, berjumpa dengan Aki dan Lut di sana. Beberapa agenda telah ditetapkan secara tidak rasmi beberapa hari sebelum itu. Bukan saja-saja jalan. Ada matlamat.

Matlamat aku - melawat seberapa banyak kedai buku yang boleh dilawat dan membeli seberapa banyak buku yang boleh dibeli. Keinginan itu selalunya melebihi daripada apa yang termampu. Itu lumrah seorang manusia. Aku beli buku 'Linux Kernel Development' panduan Robert Love, seorang senior kernel engineer di Novell. Juga sebuah buku yang dah lama keluar dan dah ramai orang baca - 1515, karya Faisal Tehrani. Tak sempat melawat banyak kedai buku, hanya MPH Midvalley, Borders B Times Square dan Kinokuniya KLCC. Lain kali, aku ingin habiskan sehari di sebuah kedai. 3 kedai, 3 hari.

Ikut Lut mencuba bass amp. Buat-buat tahu, walaupun tak tahu apa. Ikut Aki mengutip kepingan kertas senarai harga dan membeli-belah di Low Yat (sambil mencuci mata melihat deretan model baru komputer buku yang bertambah canggih).

Singgah di Anjung Rahmat untuk melelapkan mata buat semalam. Kondisi bilik - alhamdulillah, untuk rm60 semalam, bahagi 3, seorang rm20. Tambah bantal sebijik rm10, bahagi 3, seorang Rm3.33. Jumlah keseluruhan, RM23.33 seorang.

Ruang solat utama masjid asy-syakirin klcc berbau rotiboy kami yg diletakkan di bawah tangga. Tak tahu samada mengganggu kosentrasi imam mengepalai solat zohor lewat tengah hari itu. Harap-harap tidak.

"Ooo...bauu ni la rupanyaa" kata abang-abang itu kepada Aki sesudah solat. Dan Aki tersengih-sengih berlalu keluar. Dan kami makan di perkarangan masjid. 3 budak di perantauan. Aki balik SP pukul 430 ptg. Lutfi balik SP semalam jugak. Aku yang tak balik-balik lagi. Hati. Meronta-ronta. Allah sahaja yang tahu!

p/s-Aki dapat mengintai resepi rotiboy. Dia nak bukak perniagaan roti sendiri. Lut cadangkan nama Rotiku.

Friday, June 24, 2005

Kernel - preemptive

mercied>I need help, further explaination on what is preemptive?

amb> mercied, as I understand, it allows kernel mode threads to be suspended when there is a higher priority task
amb> in other words preemption isn't limited to userspace

wli> 1-line summary: an attempt to honor timeslice expiry and priority preemption while in kernelspace

mercied> its the other word for process interrupt? am I right?

DrNick> Think of it this way: when running in userspace, the code can be preempted at any time the kernel feels like doing so
DrNick> However, when that userspace tasks makes a kernel call, normally the only way it can be scheduled away is if it voluntarily does so

DrNick> via explicit calls to schedule or wait primitives or copy_to/from_user
DrNick> CONFIG_PREEMPT makes it so that sometimes code running in kernelspace can be preempted non-voluntarily

mercied> :D thx!

DrNick> "sometimes" because preemption is disabled while code holds spinlocks and at other times, too

Tuesday, June 21, 2005

Time Travel

Time travelling has always been my *unofficial interest. Thinking of the days when we were obsessed by Doraemon and his Mesin Cahaya Masa, Dr Emmet Brown with his flying, flux capacitor equipped DeLorean- (Back To The Future).

Back then, truly we hope that time travelling device, somehow could and will be invented. Imagine you can go back in time 300 millions years ago and watch gigantic creatures ever walk on earth. That is the intuition of 10 years old kid – us.

While chatting, surfing around the net, wondering about nothing, I came across this article which talks about paradoxical situations that could bump into time travellers. Well if it ever happens, do you think that we can prevent our own existance? Then how about the real us that go through time. Will we dissapear?

Based on Quantum theory itself which lead to the possibility of going back in time, scientist try to figure it out and the answer is – …probably no. Urmm ok, the answer is no. You can read it here.

p/s This one, goes to my friend - Lutfi, who is really into time travelling.

Sunday, June 19, 2005

Is Linux for Losers? part 2

Lok Technologies, a San Jose, Calif.-based maker of networking gear, started out using Linux in its equipment but switched to OpenBSD four years ago after company founder Simon Lok, who holds a doctorate in computer science, took a close look at the Linux source code.

"You know what I found? Right in the kernel, in the heart of the operating system, I found a developer's comment that said, 'Does this belong here?' "Lok says. "What kind of confidence does that inspire? Right then I knew it was time to switch."

Here is my conversation with a friend. And below is the attached code of BSD. Note line 126.

hussein: did he look at the BSD source code?
hussein: does he know that he can find exactly the same things in there?
hussein: http://fxr.watson.org/fxr/source//amd64/include/pmap.h#L126 <-- take a look at this
hussein: BSD source code
hussein: * XXX doesn't really belong here I guess...
hussein: very interesting comment
hussein: just like the one in Linux, hmmmmm?
hussein: really

/*
116 * The *PDI values control the layout of virtual memory
117 */
118 #define PML4PML4I (NPML4EPG/2) /* Index of recursive pml4 mapping */
119
120 #define KPML4I (NPML4EPG-1) /* Top 512GB for KVM */
121 #define DMPML4I (KPML4I-1) /* Next 512GB down for direct map */
122
123 #define KPDPI (NPDPEPG-2) /* kernbase at -2GB */
124
125 /*
126 * XXX doesn't really belong here I guess...
127 */
128 #define ISA_HOLE_START 0xa0000
129 #define ISA_HOLE_LENGTH (0x100000-ISA_HOLE_START)
130
131 #ifndef LOCORE

Is Linux for Losers? part 1

A tiring weekend indeed. We've gathered a full load of workforce and start working like never before. Freezer, kitchen, small cupboard, washing machine...almost everything has been clean up. Rise and shine like...err not so new...but you can see the differences. Hahaha...poyo poyo...what is poyo?

Ok now, enough for the productivity wise report. Lets get moving and archived what is happening in Open Source world.

Is Linux for Losers??
"Theo de Raadt is a pioneer of the open source software movement and a huge proponent of free software. But he is no fan of the open source Linux operating system.

"It's terrible," De Raadt says. "Everyone is using it, and they don't realize how bad it is. And the Linux people will just stick with it and add to it rather than stepping back and saying, 'This is garbage and we should fix it.'

De Raadt makes a rival open source operating system called OpenBSD. Unlike Linux, which is a clone of Unix, OpenBSD is based on an actual Unix variant called Berkeley Software Distribution.

"I think our code quality is higher, just because that's really a big focus for us," De Raadt says. "Linux has never been about quality. There are so many parts of the system that are just these cheap little hacks, and it happens to run." As for Linus Torvalds, who created Linux and oversees development, De Raadt says, "I don't know what his focus is at all anymore, but it isn't quality."


Source -: click here

Friday, June 17, 2005

Shades Apart - Stranger by the day.

Snow is falling from the sky - in the middle of July
Sun was shining in my eyes again last night
Alarm goes off without a sound - the silence is so loud
Something isn't right

Footsteps echo down the hall - no one's there at all
Dial your number but your voice says "I'm not home"
Everything is inside out - I don't know what it's about

It keeps getting stranger by the day
Stranger by the day
It keeps getting stranger by the day
Stranger by the day

Going for a walk outside - to see what I can find
No reflections in the windows I pass by
It feels hotter in the shade - water runs up from the drain
Something's going on

Conversations with a mime - stared at by the blind
Imagination must be working overtime
The world is upside down - everything is turned around

It keeps getting stranger by the day
Stranger by the day
It keeps getting stranger by the day
Stranger by the day, yeah

By the time I reach your door - I can't take anymore
I just happened to be in your neighborhood
I'm the one who gets surprised - I don't believe my eyes
Your alibi's no good

Whatever happened to the world
Whatever happened to the girl I thought I knew
It just can't be true - I guess I'm losing you

Stranger by the day
Stranger by the day
It keeps getting stranger by the day
Stranger by the day

Blood Drive...

For the first time ever, I went to a blood drive. Hopefully it’ll be useful for someone. Who knows there'll be a time when I'm going to need a blood someday, or perhaps my love one...

Alhamdulillah, proudly I am to be in O type wagon. O type blood is a universal donor, where everyone regardless what type of blood they are ( A B O), can accept yours. But on the downside, you can only accept O type when in need. Sounds great doesn’t it?

p/s – Pandai hospital tu. Esok rasa nak pegi derma lagi. Ada sorang nurse cun. ;-)

Monday, June 13, 2005

Melaka....aku cabar kau!!!!!

The break has come to an end. I’ll leave all the elation in my hometown, all the anticipation with every brainwave and fortitude till the day when I am back.

I’ve met some of my friends during the trimester shatter. Is, Aki, Naim, Afiq, Fikri, Lut, Tofik, Bobo, Apat…to name a few. All of which had given me an astonishing moment. We talked about life, we chat about cars, we yak on politics, we shoot the breeze on sports and we laughed. Leaving your worries for the assignments, string of test and quizzes, it is not something that appears very often.

My big family, uncles and aunts, cousins, brothers and sisters, mom and dad, my grandma – comprehend it or not, grasp it you do or do not, are the treasure in your life, in you, for you. And so, I’ll leave it all behind fleetingly. Though they are not in my sight, away from my heart they do not.

Last but not least – the vistas are going to be the wallpaper in my mind.

Tuesday, May 31, 2005

The Stars

The stars are gleaming so intense tonight. They speckled uncoordinately in the sky. Beautiful they are, the night, the sky, the stars I would say. What a great panorama to witness. SubhanAllah. They bring peace for those who think. They give inspiration for those who seek. Star gazing is inspiring.

Friday, May 27, 2005

Anda tidak akan berjalan sorang-sorang

Penyokong setia sentiasa berada di belakang pasukannya walau apa pun yang berlaku. Itu ayat pembukaan untuk entry kali ini. Kemudian mari kita renung kata-kata ini – Don’t judge a book by its cover. Boleh juga ditransformasikan kepada keadaan yang lain – Jangan mengagak keputusan perlawanan itu berdasarkan prestasi separuh masa pertama.

Saya bersemangat semalam untuk menonton perlawanan akhir piala liga juara-juara UEFA. Saya menanti dengan penuh debaran perlawanan itu sambil menyumpah seranah tarian yang dipersembahkan sebelum perlawanan bermula di Stadium Attartuk Istanbul. Sebaik sepak mula, saya memperkemaskan baringan (lumrah kalau tgk bola kat rumah sambil baring depan tv). Oh ya, saya penyokong tidak rasmi The Reds (Liverpool) – dah lama, sejak sebelum Steve McManaman berpindah lagi. Tp sokong gitu-gitu jerr lah.

Sambil saya membetulkan duduk, tidak semena-mena saya dengar teriakan GOLLLL! Seawal minit pertama – gila apa gol awal-awal. Saya bersiap sedia utk 90 minit berikutnya tetapi baru cecah minit pertama dah gol. Kalau Liverpool yang meledakkan jaringan tidak mengapa, ini AC Milan yang mendahului. Takpe..takpe…saja jerr tuh, diorang nak tengok hebat mana sangat pasukan daripada Itali nih. Saya teruskan menonton dengan cermat. Apa yang saya lihat – gerakan2 daripada The Reds sangatlah hampehnya. AC Milan pulak yang perform. Lebih kurang masuk ke minit ke 40, AC Milan memasukkan lagi bola ke dalam jaring lawan (gol lerr tu). Bila mai saja tang ni, aku dah cemuih. Masuk tidoq lagi baguih dok ada noo. Gerenti kalah lerr nih.

Esok pagi, try masuk site soccer.net. Tak dapat. Try search kat google pun tak dapat. Internet ni dah mmg sangap pun, slow tak habih2. Tanya adik aku, kot-kot dia dengar kat sekolah sapa menang. Dia cakap Liverpool. Aii, biaq betoi. Tengok Bulletin Utama, mmg betul pun The Reds bangkit daripada ketinggalan 3-0, menyamakan kedudukan dan menang dengan penentuan penalti. Rupa-rupanya lepas aku bangun nak pegi tidoq semalam tu, Liverpool kena sebijik lagi sebelum depa sedaq yang depa dok lawan tu AC Milan bukan Kampung Tok Kelian FC mahupun Cacamarba FC. Cayalah The Reds!

Sekian saja aku melaporkan dari bilik aku utk blog Aben.

p/s – Tahniah kepada pasukan Liverpool FC dan juga penyokong setia The Reds. Kepada AC Milan dan penyokong, jangan putus asa. Tahun depan cuba lagi yeh.

Thursday, May 26, 2005

MyVI

Image hosted by Photobucket.comBalik daripada Auto City di Juru demi sebuah pelancaran kereta baru daripada Perodua – MYVI. Amacam? – design, ok, harga,ok, specs,ok…prestasi? Tatau lagi. Daripada branch manager Perodua situ, khabarnya dah 7000 unit org booking nationwide. Nak satu? Kenalah tunggu sampai September. Tapi jangan risau, masih sempat untuk jadikan sebagai ‘kereta raya’.

Antara sebab aku malas pegi pertunjukkan kereta sebab ada eksploitasi yang lumrah - perempuan. Kalau ada kereta mesti ada perempuan. Miss Auto City pun ada jugak. Err…no comment. Tepuk dada tanya iman. Hidup mmg sekali beb, tp nak mati bila-bila boleh mari…takkan nak enjoy jerr kan.

MyVI - “My Vehicle”, “My Vision” and “Malaysian Vision”

Last Supper

Apabila salah seorang daripada kengkawan akan pulang ke kampus, kami akan buat 'last supper' . Last la kunun. Dua malam lepas pun kami buat last supper sebab Irwan akan balik ke uniten. Minum-minum dekat restoran depan rumah Apat. Bangunan restoran tu menggunakan rumah lama. Rumah orang kaya dulu-dulu. Aku pun tak perasan kewujudan restoran tu mulanya, ingatkan ada family reunion ker...lampu warna-warni bagai...nyata aku tersilap teka. Jadi al kisahnya, Aki, Tofik,Naim,Is, Najib,Apat dan aku ada utk minum-minum semalam. Al kisah bin ceritanya pulak, tak tau macamana aku terperasan satu kelibat yang aku kenal sangat.

Farah my ex schoolmate, atau dikenali sbg Kak Pah pun ada di situ, makan dengan maknya. Dan aku pun pegilah duduk sembang kejap dengan anak kacukan cina melayu nih, mak dia pulak mmg kenal aku. Her mum is a Chinese...dah tua pun, 58..tp muka kalau orang cakap late 40 pun aku percaya. Perkataan pertama yang mak dia tanya aku adalah - Where's your girlfriend?. Nak jerr aku jawab, saya tak main girlfriend2 nih (dulu mungkin la, kuikuikui)...terus buat isteri jerr. Kunun la. InsyaAllah...!

Aku cakap kat mak dia dengan berseloroh, tolong carikkan aku seorang awek Chinese and her reply was - How about my second daughter?... hahaha aku gelak jerr. Aku tau dia memain. Dulu mak Kak Pah ni ada jugak tolong-tolong kitorang masa nak organize farewell utk prefect board. Bebudak lagi, tingkatan 4 mana lah tau nak buat apa. Kanak-kanak Ribena. Kalau setakat makan-makan kat dewan sekolah, takde hal... tp yerrlah mungkin semua anak mak belaka..tak expose dengan dunia luar. In the end, farewell tu dibuat kat Park Avenue, 4 star hotel. Duit, boleh tahan jugaklah keluarnya...kalau duit itu diibaratkan macam air...bolehlah disamakan duit kitorang yang keluar itu macam hirup sup daripada mangkuk...sruuuppp. Tp itulah antara pengalaman kat sekolah yang aku takkan lupa.

Friday, May 20, 2005

Minor Spoiler - Revenge Of The Sith

"You were the chosen one!"

--Obi Wan Kenobi

Marah Obi Wan dengan muka yang sedih kepada Anakin yang bengong selepas perlawanan yang dinanti-nantikan oleh peminat Star Wars sekian lama. Pertarungan antara guru dan anak murid yang bengong. Layan jugak tengok diorang lawan guna light saber tu. zhruuu...zhreeuuuu!

"I dont know you"

--Padme

Ucap Padme dengan suara yang sebak sambil merenung ke dalam mata Anakin yang bengong. Sebelum perlawanan yang ditunggu-tunggu bermula.

Huh, mmg tak tahan...sedih betul jalan cerita. Kalau dalam Episode 1 dan 2 mungkin penonton disajikan dengan gelagat Jar Jar Binks dan skill Jedi Yoda yang memukau...tp dalam episod penutup saga Star Wars, kita disajikan dengan pergolakan emosi. Orang lain pun cakap mcm tu jugak. Bukan aku seorang.

Kalau korang mengikuti Star Wars daripada episod 4 (New Hope,1977) zaman Sir Alec Guiness pegang watak Obi Wan Kenobi mesti tangkap sayunyerr. Kalau sesapa yang belum tengok lagi episod 4, 5 dan 6...lepas tengok ROTS ni bolehla nengok. Tp kalau nak kesan yang dirasai oleh peminat 'hardcore' Star Wars kenalah tengok bermula dengan episod 4,5,6,1,2,3.

Kenapa George Lucas keluarkan episod 4 dahulu dalam siri SW?
Kalau tak silap, aku pernah baca, teknologi zaman 70 dan 80an tidak membenarkan beberapa babak dalam episod 1,2 dan 3 direalisasikan dalam layar perak spt yang George inginkan.

Thursday, May 19, 2005

Pra tonton Revenge of The Sith

Jeng...jeng...jeng...jeng jejengg jeng jejengg (muzik tema star wars)

Gatal tangan aku klik klik kat website GSC. Mata aku terpaku pada skrin. Malam ini pra-tonton Star Wars ROTS di GSC SP. Pukul 11 dan 1130. Tengok jam, dah nak masuk Isyak. Tiket mesti dibeli awal. Pinjam kereta mama yang baru basuh tu, pegi solat Isyak kat masjid Muzaffar Shah di bandar. Terjumpa pulak dengan Afiq kat situ, lepas solat sumer aku, Afiq dan Fikry pegi CS beli tiket. Teman Afiq makan sambil sembang-sembang. Kena tazkirah 4-5 daih. Bagus dia nih. Indirectly dia menyedarkan aku, terus insaf. Tapi insaf-insaf kambing jerr...tiket dah beli. Orang lain tido awal, bangun awal tahajjud aper sumer...aku...dok p tempat lain pulak..kuikuikui...tau takpe. Aku dan Fikry jerr gi nengok.

Image hosted by Photobucket.comLeka dok gebang-gebang sampai terlambat masuk. Lebih kurang 5 minit.Yup, cerita Star Wars paling gelap dalam trilogi. Mengusik emosi sungguh. Rasa nak masuk dalam skrin kasik penampar jepun kat si Anakin Skywalker aka Darth Vader aka setupit dam dam, rasa sedih masa Obi Wan marah bekas apprentice dia, rasa menusuk kalbu masa Padme nangis (natalie portman...! :D)...in the end - Terer tak George Lucas menamatkan siri saga ni? Tabik spring.

Filem mesti tonton. Best! Gempak! Menggeramkan! Sedih! Sayu! Rasa nak masuk dalam skrin!

I would say this is the film of the 20th century because it ends what has been started back in 1977.

What you should expect from Revenge Of The Sith

- How Anakin turn into dark side aka Darth Vader
- From young and handsome Jedi become awful voice, black suited Sith
- The fall of the Jedi council
- The rise of the Galactic Empire
- Princess Leia and Luke Skywalker

Minor spoiler – Overwhelming of love, fear and hatred brings you closer to the darkness

Moral - tak payah la pegi tengok...dok rumah tolong mak lagi baguih dok ada. Tau takpe.. (tau takpe tau takpe...cemuih aku)

*update- utk reviu yg kritis sila klik sini

Wednesday, May 18, 2005

Batu sungai

Image hosted by Photobucket.com Lepas gi makan, aku ajak Fikry teman basuh keta...dia ok sahaja. Lepas kereta berkilat dibasuh, Fikry ajak aku gi Tupah pulak - cari batu sungai. Balik, aku letak dalam baldi dan rendam dengan cecair aper ntah yang guna utk basuh toilet tuh...semalaman, lepas tu aku berus-berus sikit dan longgok atas meja komputer...tak tau nak buat apa. Aku terfikir nak buat sebagai senjata. Mempertahankan diri. Sesapa yang pandai-pandai pecah rumah esok..haa...jeng jeng jeng

Friday, May 13, 2005

Kenduri kahwin Abg Halim

Assalamu’alaikum…

Lebih kurang sebulan setengah yang lepas, sewaktu majlis jamuan tahunan IU, aku jumpa dengan pelajar-pelajar tua yang dah habis belajar. Pada mereka ini aku berikan wasiat umum. Wasiat yang biasanya aku berikan kepada pelajar-pelajar tua yang dah nak meninggal…Err…uhuk..uhukk…yang dah nak meninggalkan kampus. Satu saja pesanan.
Dengan muka tak malu aku berkata…heheh

“Kawin nanti jangan lupa jemput saya”

Selang beberapa hari lepas wasiat itu saya sampaikan, Kak Jah msg saya di YM. Nak berikan kad jemputan kenduri kawin Abg Halim. Waduhh waduhh…ekspres sih.

Dengan semangat yang berkobar-kobar dan tidak berperikemanusiaan, aku dan Bobo meredah lebuhraya utara selatan yang kadang-kadang memukau pandangan dan kadang-kadang bosan itu demi menyahut jemputan kawin Abg Halim, yg juga Kak Jah panggil Tommy. Tommy??

Dari SP…bertotak ke Kamunting. Jumpa Bobo kat sana. Huh, banyak betul makhluk Allah yang cantik-cantik kat bumi sejuk ini. Kalau ingat subjek geografi PMR, mesti ingat daerah yang paling tinggi taburan hujan di Malaysia- daerah Larut. Agaknya sebab sejuk kot banyak awek comey lote kat sini. Tak panas = tak tension = muka happy = cun. Amacam? Jadi teori aku?...hahaha. Banyak la hang punya teori…

Dari Kamunting yang mengandungkan tahanan akta keselamatan dalam negeri tanpa tempoh masa yang pasti itu, kami bergerak pula ke sebuah tempat yang dibuka oleh Yap Ah Loy. Dalam perjalanan kami menerima khidmat mengurut secara percuma seluruh badan. Gegaran bas itu bisa menyegarkan seluruh urat yang kendur selain berfungsi sebagai agen penyegar mata yang tiada tandingan. Nak dijadikan cerita, bas pengurut itu ‘pancit’ di tengah bandaraya, setengah kilometer sebelum BTS. Jalan kaki adalah jawapannya. Back to basic – menapak…

Dari KL ke Melaka. Pengalaman yang aku takkan lupa sebab pertama kali aku tak tidur dalam perjalanan. Sebab? Sebab sebelah aku duduknya seorang awek cun. Bobo duduk seat depan. Hampehh btol. Kejap-kejap toleh belakang. Bobo kata dia tengok kitorang macam lastik. Aku menyenget ke kanan. Budak perempuan sebelah tu pulak menyenget ke kiri. Elok bebenor la tuh. Aku kalau duduk sebelah lelaki, dah lama hanyut tido. Ni karang kalau aku tido, terlentuk sebelah…tak ke haru..haru woo.

Esoknya, di rumah pengantin perempuan – aku rasa bebudak lelaki yang paling awal datang adalah aku dan Bobo, masa tengah makan baru sampai Abg Naka dan Abg Fik…kemudian..tu diaa…rombongan bebudak MMU…Shah,Blankurt,Din,Shahrul,Abg Din, Abg Amri, Abg Court, Abg GB, Abg Ezran, Abg Noyo,Abg Pzan,Abg Kurt…dan ada beberapa rombongan asing-asing…Abg Ikram…Abg Shah convoi dgn Abg Anas dan Abg Emon…D Owe ada, Abg Rafiq, Abg Taha, Abg Dwen..rasa macam kenduri sendiri pulak..kuikuikui

Muslimat pun ramai yang datang. Kak Shima yang nak kena dera time kenduri kawin nanti tu pun ada. Tp yang paling aku takleh lupa adalah dua orang pemudi yang kena tipu dengan Bobo. Cik Sakura dan Kak Jah…mati-mati diorang ingat aku dan Bobo gi jalan2 kat Penang.Bobo siap suruh kirim salam tuhh…tp biasalah, korang bukan baru sehari kenal Bobo.

Lepas dah makan sumer, sambil menunggu-nunggu mana lah Abg Halim si pengantin nih…panas betul hari tuh..takkan nak balik, jauh datang tak jumpa pengantin, mmg tak berbaloi wa cakap sama lu. Tunggu punya tunggu, akhirnya terdengar bunyi orang main ketuk-ketuk. Hah, tu diaa…Abg Halim berjalan sambil diiringi paluan kompang, segak berbaju pengantin kuning keemasan sambil keris tersisip kemas di pinggang. Ewaahh.

Nak tau, tatkala melihat sahaja pengantin lelaki, fikiran aku dah menerawang…nak kata tak percaya, mmg kena percaya sebab aku tengah tengok ni pun. Aku terfikir inikah Abg Halim yang dok usik mengusik di masjid kampus dahulu? Inikah Abg Halim yang suka buat mata *ehemnya itu ? atau inikah Abg Halim yang tolong tahap maut dalam penerbitan Siswa CafĂ© walaupun terang-terang majalah itu bukan di bawah tanggungan biro ekonomi (jazakallah)...sekarang Abg Halim dah masuk ke alam yang lain. Bukan alam main-main lagi. Sekarang di bahu Abg Halim terpikul satu beban dan amanah yang cukup besar. Sekarang Abg Halim dah jadi seorang suami. Sekarang Abg Halim dah jadi orang…Yang belum kawin sumer ni belum jadi orang lagi…heheh..oii ni bukan fatwa tau, memain jerr…kang ada yang pegang buat hukum kang mmg naya blog Aben…heboh dalam paper

“Sesiapa yg belum kahwin belum jadi orang – Aben” ahh sudahh…

Image hosted by Photobucket.com
Sila klik pada gambar di atas untuk versi yang lebih besar. Gambar ehsan daripada Blankurt. Jazakallah.

Di kesempatan dan di pengakhiran kata ini, ingin saya nukilkan jutaan tahniah kepada Abg Halim dan Kak Fathiah yang baru melangsungkan perkahwinan itu. Semoga berbahagia dan mendapat redha Allah, bukan setakat anak cucu mahupun hingga hujung nyawa sahaja, insyaAllah selama-lamanya. Jutaan terima kasih juga kerana menjemput saya dan kengkawan yang lain.

Friday, April 22, 2005

Sembang kosong

Assalamu'alaikum.

Saya masih di sini. Belum sampai balik lagi di Kedah. Saya pusing-pusing Melaka. Saya jalan-jalan sambil berenang dalam lautan manusia yang pelbagai. Bukan pusing saja-saja atau suka-suka hati. Saya pusing sambil belajar, mengharap, sambil menyumbang dan sambil menanti...hari-hari terakhir sebelum kebangkitan akhir. Betullah manusia ni macam-macam. Saya pun termasuk dalam manusia yang macam-macam itu juga.Tak paham? ermm...tak apa.

Saya tahu - saya gembira. Saya sihat,alhamdulillah dan yang terlebih-lebih pasti - saya akan terus berjuang!

Tadi waktu solat Jumaat di kampus, masih ada segelintir manusia yang sepatutnya tidak akan menghiasi kampus pada semester akan datang. Mereka-mereka ini sudah berhempas pulas, bertungkus-lumus dalam 5 tahun kebelakangan demi segulung dan sekeping cd ijazah (digital scroll). Mereka patut bergembira. Saya tumpang sama.


p/s SP tanpa internet? mungkinkah? hmm.... :D

Sunday, April 10, 2005

The center of the universe

Assalamu'alaikum!!!

Yo guys, check this out

Centre of the universe

Baca sampai habis! :D

Merdeka! Merdeka! Merdeka! (sebut laju2)

Kelmarin melayarkan sebuah citra yang sungguh dramatik sekali. Saat-saat kemerdekaan saya. Tarikh keramat, 8 April 2005, lebih kurang pukul 11 pagi. Saya kini bukan jiwa yang dijajah lagi. Err.... Spora rasa saya yang gembira bukan kepalang terbang melayang-layang. Sambil menyaksikan panorama pelajar pergi ke dewan peperiksaan. Saya hanya mampu tersenyum dalam hati.

Saya menunggu masa untuk kembali ke tempat berkubang. Untuk 2 bulan. Harap inspirasi berada di rumah dapat menjana entry yang baik-baik lepas ini.

Apa saya buat setelah merdeka? Saya duduk depan komputer. Saya godek-godek apa yang patut. Sekarang saya sudah berpindah ke kem baru. Saya tidak pakai Slackware Linux lagi. Saya pakai Debian Linux. Debian ini saya anggapkan distribution romantika. Nak tahu sebab apa?...nanti saya cerita. Sambil tak buat apa ni, saya upgrade ke kernel baru. Daripada 2.4.27 ke 2.6.11. Masih dalam proses. Apt-get (Advanced Packaging Tool) dalam Debian sangat sejuk. Kalau diterjemah ke bahasa Inggeris - apt-get is so cool!



Apa itu apt-get?Mari saya terangkan.

Saya ciptakan satu keadaan.

1- Anda ingin bangunkan laman web. Menggunakan bahasa pengaturcaraan PHP, mysql sebagai pengkalan data dan Apache sebagai pelayan web. Dengan menggunakan Apt-get, anda hanya perlu taip arahan ini di console -:

apt-get install php4 apache mysql-server php4-mysql

Apt-get akan download software tersebut daripada internet atau mana-mana sumber yg telah ditetapkan lebih awal, menyelesaikan masalah dependencies dan install software itu secara automatik.

2- Ingin meneroka ruang IRC?...tak ada IRC client?

apt-get install xchat

Apt get akan download xchat dan memasangkannya (install). The next thing you'll see, xchat sudah ada dalam menu desktop anda.

3- Yahoo Messenger?...owhh, dalam linux ada sebuah perisian yang menyokong multi-protokol seperti ICQ,MSN,YM! dsbnya. Perisian itu bernama Gaim

apt-get install gaim

Apt get akan mendapatkan gaim versi terbaru daripada internet dan memasangkannya. Kenapa Distribution romatika? Sila baca di bawah.

"..Debian was founded in 1993 by Ian Murdock, then a student at Purdue University, who wrote the Debian Manifesto which called for the creation of a Linux distribution to be maintained in an open manner, in the spirit of Linux and GNU. He chose the name by combining the first name of his then-girlfriend (now wife) Debra with his own first name "Ian", forming the portmanteau "Debian", pronounced as the corresponding syllables of these names are in American English: /deb' ? ?n/..."

Sumber :Wikipedia

Saturday, April 09, 2005

Saya nampak kemerdekaan di depan mata

Lepak sekejap.Lepak sekejap. Esok ada satu peristiwa. Peristiwa yang sangat penting. Saya mempersiapkan diri untuk peristiwa yang sangat penting esok. Esok adalah hari di mana saya akan diuji dengan soalan MicroProcessor and MicroController. Kalau suruh engineer Intel gantikan tempat saya, mungkin dia boleh jawab sambil potong kuku atau dia boleh jawab sambil memikirkan apa hendak dimasak bila pulang ke rumah nanti. Saya bukan engineer Intel. Sebab itu saya tak boleh jawab sambil potong kuku atau sambil buat benda-benda lain. Saya perlu kosentrasi yang maksimum. Itu pun belum tentu saya boleh jawab.

Kami, kita di MMU ini masih berhempas pulas dengan peperiksaan akhir semester. Kalau tidak berhempas pulas menjawab atau mengulangkaji pelajaran, kita berhempas pulas dengan perasaan dan tekanan. Tetapi rata-rata pelajar IPT yang lain, terutamanya yang bernaung di bawah pentadbiran kerajaan sudah memulakan percutian yang panjang. Saya terima panggilan daripada kawan saya.

"Hang kat mana ni?"
"Melaka "
"Tak abis lagi?"
"Baru nak final xm"
"Ooo...ok ok sorry kacau"

"Woii...hang kat mana?"
"Melaka"
"Laa...bila balik?"
"Lambat lagi..aku baru nak start final"
"Baru nak start? aku abih hari ni...heheheh"

Saya dengar suara gembira di hujung talian. Suara merdeka. Suara-suara dan jiwa merdeka. Saya masih dijajah. Saya masih belum merdeka. InsyaAllah hari Jumaat ini adalah tarikh kemerdekaan saya. Kemerdekaan jiwa dan raga. Err...yang sementara sebenarnya. Sementara pun, janji merdeka. :D


* catatan ini ditaip pada malam saya akan menghadapi xm MicroP keesokannya.

Monday, April 04, 2005

Pakcik Google

Final xm dah dekat. Bukan dekat pun lagi. Depan mata dah. Semua orang sibuk hantar mesej kat YM minta maaf, halalkan makan minum, semoga mendapat tuah yang baik...banyak,banyak...! Aku tak boleh baca mesej serupa itu. Rasa seram sejuk. Rasa nak demam. Takut. Rasa nak tidur.

Tp dalam sibuk-sibuk takutkan xm ni, aku sempat lagi berangan. Nak kerja kat Google. Mesti korang pernah pakai google kan? Hmm...sebenarnya untuk hasilkan enjin pencari seperti google memerlukan ramai tenaga pakar dalam bidang sains komputer.

www.google.com

"..Google is an engineering company. The Google web site is powered by some amazing technology, most of it developed in-house.To implement a good search algorithm on the scale of the web requires ideas from just about every area of computer science, including information retrieval, artificial intelligence, natural language processing, distributed computing, large-scale system design, networking, security, data compression, user interface design; the list goes on.Who did all this? A dedicated and growing team of smart, creative programmers and computer scientists -- but we just call them engineers. They come to Google with expertise in a large range of topics. And before they joined Google, some of them also built software, hardware, tools and other technology you might have used..."

Bahagian ini aku suka

"...Not all the engineers have done such public work, of course, and their backgrounds vary enormously. Some started at Google right after college; others came after spending time in academia or industry. Some love thinking long and hard about difficult problems; others just enjoy getting their hands dirty building and deploying massive, real-world systems. What they all share, though, is an enthusiasm for the challenge of making the world a better place through the intelligent application of information technology. It's a blast...."

Google dan kod sumber
Baru-baru ini Google release source code utk sesiapa yg ingin membantu dalam pembangunan google. Berminat, boleh singgah di code.google.com

"...You may have heard about 20% time, in which Google engineers are encouraged to work on a personal project one day out of the week. Open Source interests a lot of Google developers, so we thought taking advantage of this program was a good way to prepare code for release and maintenance..."

Tayangan video ,Google: behind the scene.
Diterbitkan oleh University of Washington Television. Klik sini utk tayangan dan sini untuk download. Tukang cakap dan penyampai adalah Jeff Dean, distinguished engineer daripada Google's Systems Lab

"...Search is one of the most important applications used on the internet and poses some of the most interesting challenges in computer science. Providing high-quality search requires understanding across a wide range of computer science disciplines. In this program, Jeff Dean of Google describes some of these challenges, discusses applications Google has developed, and highlights systems they've built, including GFS, a large-scale distributed file system, and MapReduce, a library for automatic parallelization and distribution of large-scale computation. He also shares some interesting observations derived from Google's web data...."

Sunday, April 03, 2005

Siri promosi blog orang (bhgn...err....bhgn...tatau)

Sebuah lagi blog telah diberanakkan. Tukang beranaknya sahabat saya, seorang lelaki. Mujahed Madani. Lawatilah. Ajak sedara-mara dan kawan-kawan korang sekali. Lepas tu suruh kawan-kawan kepada kawan-kawan korang ajak sedara-mara dia sekali. Lepas tu ajak kawan-kawan kepada kawan kawan-kawan korang....

Tiitt! [tutup radio]

Saturday, April 02, 2005

Entry kala gegar mulut (tahan menguap)

Alang-alang menyeluk pekasam biar sampai satu badan rendam sekali dalam pekasam tu. Peribahasa baru. Alang-alang tidur lambat, biar tak tidur langsung.

Mesti cik Aurum kata, Aben tidur lambat sebab study bersungguh. Bagusnya, cik Aurum ni terlalulah bersangka baiknya. Tp saya tidur lambat sebab...sebab...err...kejap nk fikir....urmm

Ntah. Tp bukan sebab study lah.

Esok,lusa, tulat. Tulat saya xm. Kenang daku dalam doamu.

Thursday, March 31, 2005

Sekolah cinta

Study week ini menjana satu bentuk rasa yang berulang-ulang dan kerap datang - lapar. Mungkin sebab otak ini sarat dengan tugas. Tugas memikul beban fakta yang menimbun dan belum tentu betul atau salah itu. Tugas menopang tekanan yang datang. Tugas merindu apa-apa sahaja yang patut dirindu. Otak memikul tugas rindu? ya sudah tentu. Bila hati mengeluarkan arahan untuk rindu, maka otak akan fikirkan apa2 yang sesuai berkenaan kerinduan itu.

Ehem. Saya ada baca satu perenggan-:

"Sungguh aneh sekolah cinta. Sesiapa yang masuk ke sekolah ini tidak akan mendapat cuti lagi."

Haa...jangan ingat ini tulisan mat romeo. Ini tulisan seorang ulama' yg terkenal. Sebenarnya ayat di atas adalah untuk huraian cinta kepada sesuatu yang patut dicintai - Allah dan Rasul. Saya? uhuk...errr...anu....

Monday, March 28, 2005

Sembang-sembang Ms (Part 1)

*clocker = Aben

clocker : yo bro...I have one topic
clocker : no office apps can replace Ms Office
hussein : no?
hussein : why not?
clocker : because there arent any
clocker : OpenOffice? StarOffice? KOffice? Abiword?
hussein : OpenOffice is nice
clocker : i have to reboot and log into winxp for the sake of viewing my online notes
clocker : openoffice cant do the job
clocker : especially when it comes to handling Ms Office graphics
hussein : you made your notes in Office???
clocker : hahaha...If I were the one who made the notes, bye bye Ms Office
hussein : who made your notes?
clocker : lecturers of course
hussein : hehehe
hussein : come on, you can't assume everyone has MS Office
clocker : what 'hehehe's for?
hussein : it's funny
hussein : laugh
clocker : owhh
hussein : many people frequently do, though
clocker : ermm...so end of topic, nothing beats Ms Office
hussein : LaTeX
hussein : :p
clocker : pfftt...come on bro
hussein : what?
clocker : If only I can view online notes with that
hussein : well, viewing other people's notes isn't the fault of the program
hussein : I can say nothing beats KOffice, because MS Office can't open them
clocker : ok now we are talking in different language
hussein : nothing beats Britney Spears either
hussein : not even Mozart
hussein : I bet Mozart wasn't as popular
clocker : it's true
clocker : in term of popularity...mozart cant beat britney
hussein : but which is better music?
clocker : yo bro...still remember about our last discussion - linux kernel is not innovative?
hussein : no it's not
clocker : well its the same here...depends on whos perspective u are in
hussein : fine
hussein : but if I can't open a Word document I usually just send it back to the sender saying to him use an open format
clocker : yeah, like I want to do that to my lecturer :p
hussein : hehehe
hussein : see, the world is against you
clocker : hahaha
hussein : our little lesson for today is, MS sucks
hussein : closed format, locks everyone else out
hussein : they collect royalties every time you upgrade
hussein : what a wonderful world we live in eh?
clocker : yeah...life is B.E.A utiful

Sunday, March 27, 2005

Thank You Allah :)

Being an avid fan of linux and x86 architecture doesnt hold me back from laying my respect to other Operating System. I envy Apple so much. I like the sleek and robust design of Mac OS X as well as their line up machines. InsyaAllah, I'll get my hand on one of those someday.

It's 20 minutes past six. The bus will depart to Straits Meridian Hotel at 6.45 pm. Load in blank cd, compile and burn. All participant must bring along at least RM5 worth of gift to exchange later. Inside the cd is Harunyahya's work - Technology in Nature documentary. The value- priceless.

I feel bad of course. By just bring in the cd with plain vanilla plactic cover when someone maybe would expect more than that. During the gift exchange session, I've got one nicely wrapped present and that really makes me feel super duper ultra megaton plasma bad.

But hey, do you know what is inside that nicely wrapped, ribboned gift? Baja Serbajadi Fruiting Inducer. Yes, you read it right. Ok, rezeki. Redha jer... err alhamdulillah! and I feel bad no more...hehehe

adakah saya rasa tidak gembira dgn hadiah itu? tidakk...sekurang-kurangnya Allah bukakan jalan utk saya tidak rasa bersalah. Thank you Allah!...mungkin satu hari nanti, saya akan gunakan hadiah itu utk berkebun...saya akan ingat saat tadi bersama baja itu! - jika baja tu tak expired

Saturday, March 26, 2005

geek nation

(22:53:43) hussein: yo mr clocker
(22:53:47) hussein: balik penang tak esok
(22:54:00) Aku: esok?
(22:54:04) hussein: yup
(22:54:05) Aku: why esok?
(22:54:05) hussein: esok
(22:54:17) hussein: ada *OSS meetup
(22:54:26) Aku: aikk? where??
(22:54:34) hussein: penang ler
(22:54:50) Aku: ni saper yg anjur?
(22:55:11) hussein: haha
(22:55:13) hussein: takde sapa laaa
(22:55:16) hussein: just makan2 je
(22:55:17) hussein: apa da
(22:55:26) hussein: kalau ko balik Penang esok leh join
(22:55:41) Aku: kalau balik esok sampai malam...camana nak join
(22:56:53) hussein: Ko bertolak pagi ler
(22:57:00) hussein: sampai ler dalam petang2
(22:57:30) Aku: bro saper lagi akan makan2 ni?
(22:57:43) hussein: Prof. Hakken
(22:57:44) hussein: Dr. Nah
(22:58:34) Aku: err...nk buat camana, takde rezeki la bro
(22:58:57) hussein: hehehe
(22:58:59) hussein: ok
(22:59:01) hussein: takpe
(22:59:02) hussein: :D
(22:59:28) Aku: harap anda mengenjoykan diri anda esok
(23:06:54) hussein: Jedi business
(23:32:01) hussein: not coming tomorrow?
(23:32:02) hussein: :D
(23:32:06) Aku: ya Allah
(23:32:08) Aku: camana nak buat
(23:32:09) Aku: :D
(23:32:14) hussein: flyyyy
(23:32:16) hussein: hehehe
(23:32:51) Aku: esok pun saya ada dinner
(23:32:55) Aku: dgn warga kampus sini
(23:34:44) hussein: owhh
(23:35:03) Aku: and ade gift exchange
(23:35:15) Aku: aku plan nk kasi cd debian sarge
(23:35:18) Aku: dgn slack
(23:35:20) Aku: :D
(23:36:46) hussein: malang lah awek mana yg dapat
(23:37:12) Aku: hahaha

*open source software

Tuesday, March 22, 2005

Jack of all trades. Master of none.

Me? Oh, I do not consider myself as the jack.

Everything about computer excites me. Well, most of them. When I was about to get into a new thing, then I’ll get interested in other things. It’s like yang dikejar tak dapat yang dikendong berciciran. I have to make up some plan. Which one to go first, so on and so forth.

Last night, I was going through with the Intel Software Developer Manual for IA-32 (Intel Architecture 32) or widely known as x86 arch. Enough to say, browsing from pages to pages, I’m lost. It is not as simple as 8051 craft. I mean, we are talking about Pentium’s design and layout folks! Even with 386 will caused me a bunch of headache.

Luckily I found a book in which I suppose would accompany me well with the Intel’s manual. Professional Assembly Language (Programmer to Programmer) that’s the title. InsyaAllah, it’ll be my next project during the break. Hope this time, I can finish it and become the master of assembly. The machine lingua franca.


Image hosted by Photobucket.comI had an exam last Saturday. Microprocessor and Microcontroller. Basically it is all involved with the assembly language. I don’t know how to speak in the language of human heart but I know how to speak in assembly. Hehe, what a total nerd am I. It happened again, last minute of revision. I never learn did I? Thank you Allah, for the lesson as well as the gift. The questions shows up to be as similar as to the tutorial that I just did 2 hours before the test break in. Huh!

But the lesson is- your brain cells won’t cooperate with last minute of revision. It will jumble up all around, inside your brain spaces thus resulting in lacking of rationality. You can’t think well. You can’t think creative. You can’t think as a coder. You can’t think as a hacker. You'll think as a dumb.

One of the questions asks to send "I will Get A+ for DCS5325" serially in 4800 baud rate using timer 0 and appropriate mode. Guess what? I did it the stupid way. Written one by one sending the letter as well as clearing the Timer like this -:

MOV TMOD,#02H <-- timer 0 and mode 2
MOV TH1,#-6 <--- 4800 baud rate
MOV SCON,#50H
SETB TR0 <--- start the timer

MOV SBUF,#'I'
I: JNB TI,I
CLR TI

MOV SBUF,#' '
NO1: JNB TI,NO1
CLR TI

MOV SBUF,#'w'
W: JNB TI,W
CLR TI

MOV SBUF,#'i'
I: JNB TI,I
CLR TI

and so on...whereas I should make a sub function for SBUF,monitor and clear the timer. Because of that, I ended up wasting 2 pages of paper just to write down the code. Greenpeace must be mad at me if they read this. Hehehe. Not to mention my lecturer. So? Alhamdulillah. Harap-harap dah insaf. Jangan belajar pada minit-minit terakhir.

P/s moral of the story - don’t be over confident even if you think you can 'speak' well in that language. Kak Shim, do you remember assembly? Do you miss it? Tell we wut do u think pls.

Sunday, March 20, 2005

What Nature brings

Hari Jumaat mama datang. Membawa bersama sejuta keinsafan. Sejuta pengharapan dan sejuta kerinduan. Mama tidak datang seorang. Mama kaut sekali semangat dan kedendaman yang aku tinggalkan di rumah dan bawa ke sini. Bersama kesengsaraan rindu dan kemistikan cinta. Mama juga bawa kesensitivitian dan keunikan Alux To. Saya mendengar juraian seni yang bertajuk Gust of A Divine Air. Sambil menghayati gambar di bawah. Huh! Saya bukanlah seorang yang memiliki keupayaan parallel processing. Saya terpaksa menutup mana-mana muzik yang berkumandang untuk memberi tumpuan kepada penulisan yang sedang dilakukan hatta muzik itu kegemaran saya sekalipun. Dengan sentuhan Alux To ini, perkara itu tidak perlu lagi.

Image hosted by Photobucket.com

Klik sini utk gambar2 menarik

Bob

"Assalamu'alaikum Aben...kau kenal tak ni saper? hahahahaha"

"Wa'alaikumussalam...ni kalau suka gelak-gelak takde orang lain mesti kau Bob"

"Heheh...apa kabar kau sekarang?...."

Bob. Bukan Bob the builder cerita kartun tanah liat itu. Ini Bob nama samaran kawan aku. Antara orang terawal aku kenal ketika menjejakkan kaki di alam kampus sebab dulu kami serumah. Orangnya suka dengar lagu Linkin Park. 24 jam sehari, 7 hari seminggu. Tidak ada lagu lain yang dipasang melainkan itu. Kuat-kuat pula tu. Najis telinga aku pun dah keras dek mendengar frekuensi yang sama saban hari tiap ketika dan saat (ayat penambah perisa). Orangnya happy go lucky atau dalam bahasa Melayu - gembira pergi bertuah. Sentiasa dengan gelak ketawa. Dengan Bob ini dululah aku menumpang semangat berada di perantauan. Bersama seorang lagi kawan aku, Naz. Berjauhan daripada keluarga, kawan-kawan sahajalah yang ada.

Walaupun kami tidak lagi serumah, tapi Bob masih lagi keep in touch atau dalam bahasa Melayu - berada dalam sentuhan. Masih tidak lupa untuk menelefon kawan-kawan. Waktu cuti semester, hari raya... Aku saja yang selalu lupa dan leka. Kesian Bob kerana mendapat kawan yang lalai menunaikan haknya sebagai seorang kawan. Nafkah persahabatan. Aku dah insaf sekarang.

Suatu malam, pernah aku terjaga daripada tidur. Lebih kurang pukul 4-5 pagi. Aku mendengar esak tangis. Aku bangun dan lihat Bob sedang berada di atas tikar sembahyang dan menangis. Terkedu aku. Terasa sebelum ini banyak aku habiskan air mata untuk benda yang tidak sepatutnya. Banyak petunjuk yang Allah datangkan melalui kawan-kawan yang boleh aku pelajari. Katanya, berkawan dengan orang yang menjual kasturi, nescaya sedikit sebanyak terpalit juga kewangian itu.

Lebih kurang 2 minggu lepas, lenaku pada suatu pagi diganggu oleh deringan telefon bimbit. Aku lihat skrin. Tertera nama Bob.

"Aben...ayah aku dah takde"

Itulah antara rangkap kata yang menyentak pagi aku. Dibelenggu sikap yang masih tidak berubah, aku hilang daripada khabar Bob. Aku ambil keputusan. Bersama kawan, Bobo dan Aidiff kami ke Muar petang tadi. Rumah Bob. Bertanyakan khabar dan ziarah untuk 2 minggu sebelum ini yang aku kehilangan.

Kami segan kerana dijamu dengan makanan yang tidak sepatutnya. Sepatutnya dalam saat-saat begini, tidak perlulah menyusahkan tuan rumah utk menyediakan makanan yang sedap-sedap. Cukuplah air teh bujang. Kami mengerti. Tapi sifat melayan tetamu yang ada pada Bob dan keluarga membuahkan rasa segan di hati.

Heh! Aku masih dapat membayangkan saat-saat dulu sewaktu ayah Bob, Pakcik Rashid berurusan dengan wakil tuan rumah kami di hari pertama pendaftaran. Aku masih dapat membayangkan wajahnya. Bob sekarang dah jadi ketua keluarga. Sebagai anak sulung lelaki. Dialah. Siapa lagi nak diharapkan. Dia adalah orang yg terpilih untuk menerima ujian ini. Al-fatihah utk ayah Bob- pakcik Rashid.