Thursday, February 17, 2005

Temuramah bersama Akak Shima

Penulis telah mengadakan satu sesi temuramah bersama bekas senior di Universiti Multimedia yang kini- telah tamat belajar, telah tidak lagi perlu menghantar lab report, telah bebas daripada memerah otak untuk midterm dan final xm, telah bebas daripada assignment dan telah apahapantah lagi yang sesuai dengan kehidupan sbg seorang pelajar. Sememangnya penulis jeles! hahaha.

Biodata-:
Akak shima dan kucin ibarat isi dan kulit. Tidak dpt dipisahkan. Beliau juga dikenali sebagai Shima kucin kerana ketaksuban beliau yang melampau giler dgn kucin.

amisha_lite: oo..interbiu
amisha_lite: lupa lak..ha sila sila..
amisha_lite: ehem ehem
Aben: Disebabkan pc saya mengalami gangguan emosi beberapa hari lepas, maka segala kandungan memori hilang ditiup angin bayu
amisha_lite: lorr..
amisha_lite: hilang dah..
amisha_lite: nie nak kena interbiu balik ker nie?
Aben : jadi saya ingin mengulang soalan yang ke berapa puluh kali ntah...
Aben : kali ini insyaAllah sy akan simpan baik2 teks interbiu ini
amisha_lite: sila sila
Aben : ok, ehem..err, cik Wan Nazatulshima
Aben : betul kerr eja nama camni?
amisha_lite: yer encik..betul tus
amisha_lite: pandai cik aben
Aben : err..ok ok..terima kasih


Aben : ceritakan sedikit persepsi cik err..akak, tentang dunia kejuruteraan yang akak ceburi
amisha_lite: persepsi dunia kejuruteraan?
amisha_lite: bidang yang akak kerja sekarang nie mmg lain dari yang akak amik dulu masa kat mmu
amisha_lite: kiranya guna sijil grad tue jer la utk dapat kerja
amisha_lite: dulu akak amik telecommunication...skang nie akak kerja dlm bidang industrial engineering.
amisha_lite: mmg lain la sesangat..sumer kena belajar yang baru
amisha_lite: bidang yang akak kerja sekarang nie bidang mekanikal sebenarnya
amisha_lite: orite cik aben


Aben : Kalau boleh akak tolong detailkan sikit kerja apa yg akak dok melangut kat ofis tu...saya baca blog akak, mcm goyang kaki jerr...hehehe..opss..sori thehehe
amisha_lite: kucin betull..
amisha_lite: hehe..dulu masa mula2 goyang la..
amisha_lite: tapi kebelakangan nie busy la jugak
amisha_lite: haa..blog tu update update la jugak
amisha_lite: dulu sebab budak baru belajar..
amisha_lite: pas tue kena buat proposal project sket..
amisha_lite: tapi tak la teruk sgt
amisha_lite: skang nie pon takde la busy sgt tp takde la sampai melangut
amisha_lite: akak spend time banyak depan pc
amisha_lite: tak leh la nak concentate 12 jam depan pc kan..sambil tu buat la kerja sampingan sket ( jgn ikut)
amisha_lite: tapi bidang kerja yang akak buat nie mmg tak busylah..and pressure pon tak byk jugak..certain time jer ada pressure tue

Aben : kilang tempat akak kerja tu menghasilkan produk apa? Pasaipa depa dok ON mesin doploh pat jam tu, nak buat apa?
amisha_lite: tu kilang semiconductor
amisha_lite: kiranya dia buat bahagian assembly ngan testing..chip chip yang kecik tu
amisha_lite: bentuk lebih kurang cam insuctor la..tapi chip la
amisha_lite: chip tu nanti digunakan dalam komputer ngan banyak lagi la kegunaan dia


Aben : Ok, dalam kitar penghasilan kilang tu, yang menghasilkan semikonduktor, apa peranan dan jawatan akak di sana? depa bayaq gaji kat akak suruh buat apa?...
amisha_lite: fuiiyoo..soklan keke
amisha_lite: depa bayaq gaji kat akak suh akak jaga bahagian testing
amisha_lite: suruh kira capacity dia, berapa unit per hour yg harus dikeluarkan oleh bahagian tertentu
amisha_lite: suruh design layout
amisha_lite: kalau nak tukar machine pon akak kena monitor
amisha_lite: nak beli machine ker..nak jual machine ker
Aben : wah wah wah....ini sudah lebey, akak sorang jerr ker engineer kat sana?
Aben : boleh demand gaji kurang2 sepuluh ribu ni...
amisha_lite: mana ader la..
amisha_lite: tapi bahagian testing tu akak sorang kena jaga
amisha_lite: dieorg tak nak amik industrial engineer lebih2
amisha_lite: kilang taiwan mmg strict sket


Aben : Tadi akak ada tulis pasal design layout...akak design layout utk kedudukan mesin2 tu atau design layout utk chip2 tu?
amisha_lite: utk kedudukan machine tu la
amisha_lite: sebab kalau ubah machine kena ubah dia nyer trunking
amisha_lite: trunking tu maksud dier dia nyer power point dia..network point dia
amisha_lite: kena raise purchase req. nak beli sumer tu
amisha_lite: uiyoo..akak citer macam gempak jer..tapi takde la gempak sgt pon..citer jer lebih
Aben : takpe..saya paham. saya dah tahu sebenarnya..pasal pakcik sy juga seorang industrial engineer
Aben : heheh
Aben : takdelah
Aben : gurau2 jerr eh
Aben : purchase req?
amisha_lite: requisition
amisha_lite: maksud dia macam order form la


Aben : secara rambang, skop kerja akak meliputi perjalanan/koordinasi mesin-mesin kerja dalam kilang itu?
amisha_lite: lebih kurang la..
Aben : dan tidak menyentuh penghasilan semikonduktor?
amisha_lite: oo..penghasilan tu macam kuantiti dia la..macam berapa unit yang sepatutnya dikeluarkan
amisha_lite: tu jer..
Aben : ok ok...baru saya faham
amisha_lite: and berapa ramai operator yg diperlukan
Aben : itulah dinamakan industrial engineer eh?
amisha_lite: iyerr..itulah industrial engineer cik aben
Aben : adakah akak diletakkan dalam team tertentu?
amisha_lite: team?
Aben : yerr, team of engineers...
Aben : atau akak lone ranger?
amisha_lite: ader la beberapa org ie(industrial engineer)
amisha_lite: bukan akak sorang jer
amisha_lite: cuma setiap org kena jaga bahagian tertentu
amisha_lite: macam akak jaga bahagian testing

Aben : akak kerja ikut waktu pejabat? atau flexi-hour?
Aben : kalau boleh akak kongsi, sedikit jadual waktu start daripada masuk kerja sampai abis kerja ? <--contoh org cakap/chatting sorang2.
Kak_shima has signed back in. (1/11/2005 7:13 PM)

amisha_lite: sori..
amisha_lite: dc la tadie ?
amisha_lite: kat mana tadie?
Aben : akak kerja ikut waktu pejabat? atau flexi-hour?
amisha_lite: opis hour 7.30 sampai 5.15


p/s Lihat 'pautan blog' utk ke blog Akak shima. Sekarang ni tgh buat projek model kanak2.

4 comments:

AuRuM said...

MMU mmg mantap dlm penyediaan bakal2 engineer utk kegunaan Malaysia maju ini... MMU tlh berjaya menghasilkan engineer yg mampu mencungkil bakat model kanak2 seperti akak shima, mahupun mampu menjadi seorg wartawan seperti incik Aben... juga seorg yg PEMALAS seperti diQQ.

Stridz said...

tp MMU masih belum berada dalam 100 kelompok universiti terbaik dunia. :D

ShiMa said...

kucin betul..ader ker dia kata kita model kanak2..terasa muda lak (mmg muda lagi pon)..eh..lab report tu susah sgt ker..kacang jer lab..aper FYP..menatang aper tuh?? ekekek
wah..terasa glamour lak..anyone want my otograph...muehehe

Stridz said...

maksud aurum, MMU berjaya menjadikan akak seorang engineer yang mampu mencungkil model kanak2...bukan akak model kanak2. Lab report tak susah bila dah grad la...semua senang. FYP dulu kan, ada orang tu ketar-ketar lutut nak present...heheh, jenuh la org lain bagi kata-kata semangat. Bila dah grad - "menatang aper FYP tuh?"...ohoo.