Friday, November 02, 2007

1957 - Hati Malaya

Semalam saya dan bekas tuan presiden menonton cerita 1957 Hati Malaya. Saya tak pasti mungkin sejak akhir-akhir ni jiwa saya sangat sensitif atau cerita itu terlalu bagus, yang pastinya saya rasa sesuatu. Dalam dada.

Al-Watoniyy atau nasionalisma, yang keterlaluan, seperti kata kawan saya, kalau semua KERANAMU MALAYSIA tak kemana juga akhirnya. Hamba Allah ni, tak kira Melayu, India, Bugis mahupun Portugis sama sahaja. Cuma yang membezakan hanyalah ketaqwaan. Kata kawan saya. Kawan saya yg berada dalam persembunyian. Haha. Kawan saya kata lagi, bukan kita yang layak nak tentukan taraf ketaqwaan seseorang, Allah jugak yang boleh bagi markah.

Samada kamu suka atau tidak, itulah kenyataannya. Kenyataannya apabila di dalam kubur nanti, kita akan ditanya siapa saudara kita. Takkan nak jawab - Orang Melayu. Mau terbenam kena hentak dengan malaikat.

1957 - Hati Malaya sedikit sebanyak berjaya menyuntik semangat nasionalisma dalam diri saya. Namun apa yang saya dapat lebih daripada rasa al-watoniyy. Saya dapat belajar perjuangan hidup. Hidup untuk memberi. Hidup untuk fikirkan bukan hanya diri sendiri tetapi orang di sekeliling. Hidup untuk lakukan sesuatu yang lebih serius. Bukan sekadar suka-suka dan gelak huha huha sahaja. Ini membawa kepada persoalan. Untuk apakah kita dijadikan?

Tepuk dada tanya iman. Tanya suara hati.

"Sesungguhnya solahku, ibadahku, hidupku dan matiku...hanyalah untuk Allah Tuhan Sekelian Alam" kata kita dalam doa iftitah.

p/s - Saya ingin mengangkat kedua belah tangan saya dan memberi tabik hormat kepada Kamarulzaman Taib yang memegang watak Tunku Abdul Rahman. Dia sangat bagus.

4 comments:

aki_koba said...

well said idz! renungkan...

AuRuM said...

terigt plak pd sebaris kata-kata klise bile cerita psl merdeka ni.... apa yg penting dlm kemerdekaan adlh, bagaimana kita mengisi kemerdekaan tersebut...

sy pun rasa x sabar nk tgk cerita ni ;) superhero kemerdekaan sy adlh Dato' Onn Jaafar...

isyy.. tp x suke btoll Maya Karin sebut MERDEKA.. MERDEKA! x semangat :D tp, sy baru tgk trailer je :)

Stridz said...

aki: selamat menyambut hari lahir di osaka!

aurum: sbb apa Dato' Onn Jaafar eh?

aurum said...

kenapa Dato' Onn ek... emm.. rasanye sbb pendedahan melampau cikgu Sejarah masa form 3 laaa kott :)