Thursday, September 13, 2007

Baru sikit

Gluk...glukk...glukk. Legaa. Air kosong sejuk di dalam peti ais itu hampir habis. Dituang lagi dalam cawan. Diteguk lagi. Air dalam botol tinggal setengah. Mulut basah berair dilap dengan kain pengering. Tudung saji dibuka, lalu mengeluarkan aroma spaghetti yang harum semerbak menawan kalbu bersama rempah oregano yang ditabur di atasnya. Dia ambil bau. Hmmm...sedapnyaa. Pantas mangkuk dicapai, urat-urat pasta panjang dikaut dengan senduk lalu dimasukkan dalam mangkuk. Kemudian sos merah berinti daging cincang berbau harum semerbak itu diletakkan atas pasta dalam mangkuk. Dia capai botol kecil serbuk keju. Serbuk keju halus ditabur akhir sekali, menimbulkan ghairah lapar yang tidak terhingga. Cawan besar dituangkan air karbonat. Sejuk. Buih-buih gas karbonat naik di celah-celah ais. Dia bawa mangkuk berisi spaghetti dan cawan besar air berkarbonat itu ke depan tv. Ada filem terbaru di HBO. Burpp...kenyang. Filem tamat. Dia terbongkang di depan tv, lena dibuai angin sejuk pendingin hawa.

Artikel ini sesuai dibaca di bulan Ramadhan, waktu tengahari rembang dan anda akan menghadapi final xm. Semoga anda tabah. Opps... ;)

p/s Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada semua terutama sekali pelajar MMU yang bakal menghadapi final xm tidak lama lagi.

2 comments:

nzuhdi said...

jangan lupa exam lpi :D

Stridz said...

hehe. mana boleh lupa